Trei ani de război: Cum arată economia Ucrainei și care sunt perspectivele Rusiei?

G.C. Data publicării: Data actualizării:
bani razboi echipamente militare
sursa: shutterstock.com/

Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina intră în al patrulea an, analiștii examinează starea economică a celor două țări și care sunt perspectivele investitorilor după încheierea conflictului. Datele privind inflația, publicate de ambele părți, dezvăluie impactul continuu al conflictului asupra cetățenilor, cu creșteri de prețuri de 9,5% în Rusia și 12% în Ucraina.

La trei ani după invazia de amploare a Ucrainei de către Rusia, în pofida sancțiunilor, fabricile rusești au continuat să procure componentele și materiile prime necesare pentru a menține aparatul de război în funcțiune. Fondurile provenite din vânzarea de petrol și, într-o măsură mai mică de gaze naturale, nichel și platină, a permis extinderea unui aparat de stat care, acum 18 luni, părea că se clatină, potrivit The Guardian. Viitorul Rusiei nu pare marcat de incertitudine.

Dar Ucraina are un viitor mai strălucit, cred specialiștii. Christopher Dent, profesor de economie și afaceri internaționale la Universitatea Edge Hill, afirmă că eforturile președintelui rus de a supune Kievul au eșuat, făcând din Ucraina o opțiune mai bună pentru investitori în cazul în care războiul se va încheia.

Un exemplu al rezilienței Ucrainei se poate observa pe piața energetică, care s-a consolidat în pofida bombardamentelor. În timp ce importurile de electricitate au crescut – de la 123 GWh  în ianuarie 2024 până la 183 GWh luna trecută – exporturile au urcat spectaculos, de la doar 5 GWh la 85 GWh în aceeași perioadă. „Acest lucru reflectă rolul tot mai important al Ucrainei în rețeaua europeană”, spune Dent.

Porturile Ucrainei de pe Marea Neagră încă funcționează, iar comerțul curge spre Vest de-a lungul Dunării, iar într-o măsură mai mică și pe calea ferată. Între timp, agricultura a înregistrat o redresare majoră. Puține aspecte ale țării funcționează ca în 2021, dar reziliența este remarcabilă, adaugă Dent.

Privind către următorii 10 ani, Ucraina dispune de o bogăție de minereuri, multe dintre ele rare, pe care unele estimări le evaluează la 11 trilioane de dolari.

Sistemul fiscal al țării continuă să funcționeze, de asemenea. Veniturile fiscale din decembrie au înregistrat o îmbunătățire de 50% față de anul precedent, deoarece corporațiile au plătit mai multe taxe, iar impozitul pe venit a crescut cu aproximativ 60%. Un alt impuls a venit din creșterea cu 150% a încasărilor din accize, în timp ce majoritatea cheltuielilor pentru asistență socială și servicii publice erau – și încă sunt – acoperite de agenții externe, inclusiv prin împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional.

Piața muncii rămâne, într-adevăr, slabă, potrivit lui Maksym Samoiliuk de la Centrul pentru Strategie Economică din Kiev. Datele privind numărul persoanelor fără loc de muncă, conform estimărilor agenției de cercetare Info Sapiens, indică că rata șomajului a fost de 16,8% în ianuarie, din cauza migrației în străinătate și a mobilizării în forțele de apărare.

Producția de fier și oțel rămâne o fracțiune din nivelul dinaintea războiului. Înainte de conflict, fabricile produceau aproximativ 1,5 milioane de tone de oțel pe lună, comparativ cu o medie de 0,6 milioane anul trecut. Exporturile alimentare au scăzut, de asemenea, pentru care venitul național anual al Ucrainei rămâne cu aproximativ 20% mai scăzut decât nivelul dinaintea războiului.

Se așteaptă ca, la o conferință din Roma din această vară dedicată discuțiilor privind redresarea Ucrainei, să se confirme suma de cel puțin 500 miliarde de dolari pentru a reconstrui țara după încetarea luptelor.

Liam Peach, expert în Rusia la firma de consultanță Capital Economics, spune că discuțiile„de pace” Trump - Putin ar lipsi Ucraina de garanții de securitate, sporind astfel probabilitatea ca războiul să reînvie la un moment dat în viitor.

„Acest lucru ar putea limita suma de capital pe care investitorii ar fi dispuși să o aloce reconstrucției Ucrainei. De asemenea, ar putea avea efecte negative asupra economiilor din regiune, dacă riscul perceput al desfășurării afacerilor pe granița estică a NATO ar crește. Nevoia de apărare ar putea pune presiune asupra pozițiilor fiscale”, a declarat acesta.

Rapoartele conform cărora Rusia ar putea fi dispusă să sacrifice cele 300 de miliarde de dolari din active înghețate, blocate în centrele financiare europene, ca parte a unui acord pentru încheierea sancțiunilor, ar putea compensa lipsa donatorilor internaționali, dar tot pare puțin probabil în acest stadiu, conchide Peach.

În cazul Rusiei, țara a reușit să-și intensifice producția militară și să acorde compensații ridicate familiilor afectate de recrutare, în mare parte din veniturile din petrol. India s-a dovedit a fi clientul-surpriză pentru petrolul rusesc, iar China a pompat miliarde de dolari în administrația lui Putin.  

Această mișcare a menținut creșterea venitului național al Rusiei pe tot parcursul războiului, chiar dacă o mare parte a producției nu mai este destinată bunurilor și serviciilor pentru consum, ci echipamentelor militare.

„Atâta timp cât acest echilibru rămâne intact, Rusia va putea genera resursele economice necesare pentru a susține o putere militară suficientă pentru a purta războiul în Ucraina și, pe termen lung, pentru a se reînarma pentru o confruntare prelungită cu Occidentul. Orice speranță că vulnerabilitățile sale economice o vor aduce la masa negocierilor este, prin urmare, puțin probabil să se materializeze”, afirmă Mark Harrison, profesor de economie la Universitatea Warwick.