Țările NATO vor dedica 5% din PIB pentru cheltuieli și investiții în apărare. O singură țară refuză

Liderii țărilor NATO au aprobat miercuri, în cadrul unui summit la Haga, creșterea cheltuielilor pentru apărare la un nivel de 5% din PIB-ul național și au confirmat angajamentele de apărare reciprocă în cazul unui atac, conform articolului 5 din Tratatul Alianței.
Din cei 5% din PIB dedicați apărării, 3,5% din PIB vor fi dedicați cheltuielilor strict militare (programe de înzestrare, instrucție trupe), iar 1,5% din PIB vor fi destinați pentru cheltuieli de securitate într-un sens mai larg, precum infrastructura (construcția de șosele, poduri etc.), apărarea cibernetică etc.
„Aliații au convenit că acest angajament de 5% va include două categorii esențiale de investiții în apărare. Până în 2035, aliații vor aloca cel puțin 3,5% din PIB anual, pe baza definiției agreate privind cheltuielile de apărare NATO, pentru a finanța cerințele esențiale de apărare și pentru a îndeplini obiectivele NATO în materie de capacități. Aliații sunt de acord să prezinte planuri anuale care să arate o traiectorie credibilă și graduală pentru atingerea acestui obiectiv.
De asemenea, aliații vor aloca până la 1,5% din PIB anual pentru, printre altele, protejarea infrastructurii critice, apărarea rețelelor, asigurarea pregătirii civile și rezilienței, stimularea inovației și consolidarea bazei industriale de apărare. Traiectoria și echilibrul cheltuielilor în cadrul acestui plan vor fi revizuite în anul 2029, în funcție de evoluția mediului strategic și a obiectivelor NATO actualizate în materie de capacități.
Aliații își reafirmă angajamentele pentru sprijinirea Ucrainei, a cărei securitate contribuie la propria noastră securitate, și, în acest sens, vor include contribuțiile directe pentru apărarea Ucrainei și pentru industria sa de apărare în calculul cheltuielilor de apărare ale aliaților”, se arată într-o declarație emisă la finalul summitului.
O singură țară refuză acest angajament. Premierul spaniol Pedro Sanchez a confirmat miercuri, la finalul summitului, că Spania nu va aloca un buget mai mare de 2,1% din PIB pentru apărare. Țara consideră că actualul obiectiv de 2% din PIB pentru cheltuielile militare este „suficient, realist şi compatibil cu statul social".