George R.R. Martin și John Grisham dau în judecată OpenAI, pentru că le-au fost folosite textele pentru a antrena boți

Data actualizării: Data publicării:
George RR Martin în fața unui castel
George R. R. Martin (foto) este cunoscut pentru seria sa fantasy ”A Song of Ice and Fire”, care a fost adaptată în serialul HBO ”Game of Thrones”. Sursa foto: Profimedia Images

Autorii americani George R.R. Martin și John Grisham, alături de alți scriitori americani de top, dau în judecată OpenAI, proprietarul ChatGPT, pentru că le-au fost încălcate drepturile de autor pentru a antrena boți, transmite BBC.

ChatGPT și alte modele lingvistice mari (LLM) „învață” analizând o cantitate masivă de date adesea obținute online. Motivul procesului constă în plângerea că textele autorilor au fost folosite fără permisiunea lor pentru a face ChatGPT mai inteligent.

OpenAI a transmis că respectă drepturile autorilor

Alți autori importanți numiți în plângere sunt Jonathan Franzen, Jodi Picoult și George Saunders. Cazul a fost adus la tribunalul federal din Manhattan, New York, de Authors Guild, un grup din SUA care lucrează în numele autorilor numiți. Potrivit dosarului, acesta a acuzat OpenAI că s-a implicat în „furt sistematic la scară largă”.

Procesul îi urmează unei acțiuni în justiție, similară, introdusă de Sarah Silverman în iulie, precum și unei scrisori deschise semnată de autorii Margaret Atwood și Philip Pullman, în aceeași lună, prin care se solicită companiilor de inteligență artificială să fie despăgubiți pentru utilizarea muncii lor.

Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat: „Portăm conversații productive cu mulți creatori din întreaga lume, inclusiv Authors Guild, și am colaborat pentru a înțelege și a discuta preocupările lor cu privire la AI. Suntem optimişti că vom continua să găsim modalităţi reciproc avantajoase de a lucra împreună”.

De cealaltă parte, CEO-ul Authors Guild spune că acest furt trebuie oprit.

„Este imperativ să oprim acest furt sau ne vom distruge incredibila noastră cultură literară, care alimentează multe alte industrii creative din SUA”, a declarat CEO-ul Authors Guild, Mary Rasenberger, într-un comunicat. „Cărțile grozave sunt scrise în general de cei care își petrec cariera și, într-adevăr, viața, învățând și perfecționându-și meseria. Pentru a ne păstra literatura, autorii trebuie să aibă capacitatea de a controla dacă și cum lucrările lor sunt folosite de AI generativă.”

AI „înlocuiește oamenii”

Cazul susține că LLM a fost alimentat cu date din cărți protejate prin drepturi de autor fără permisiunea autorilor, în parte pentru că a putut furniza rezumate precise ale acestora.

Procesul a arătat, de asemenea, o preocupare mai largă în industria media, și anume că acest tip de tehnologie „înlocuiește conținutul creat de oameni”.

Patrick Goold, specialist în drept de la Universitatea City, a declarat pentru BBC News că, deși poate simpatiza cu autorii, crede că este puțin probabil ca aceștia să câștige, spunând că inițial ar trebui să demonstreze că ChatGPT le-a copiat și duplicat munca.

„De fapt, nu sunt cu adevărat îngrijorați de drepturile de autor, ci sunt îngrijorați că AI este un ucigas de locuri de muncă”, a spus el, comparând îngrijorările cu cele ale scenariștilor care protestează în prezent la Hollywood. „Când vorbim despre automatizarea AI și înlocuirea muncii umane... pur și simplu nu este ceva ce drepturile de autor ar trebui să-l repare. Ceea ce trebuie să facem este să mergem la Parlament și Congres și să vorbim despre modul în care AI va înlocui artele creative și ce trebuie să facem în acest sens în viitor”.

Cazul este cel mai recent dintr-un lung șir de plângeri depuse împotriva dezvoltatorilor de AI generativă, adică inteligența artificială care poate crea conținut bazat pe mesaje text.

Acesta vine după ce un grup de artiști digitali au dat în judecată generatorii de text-to-image Stability AI și Midjourney în ianuarie, susținând că funcționează doar prin instruirea AI pe lucrări de artă protejate prin drepturi de autor.

Și OpenAI se confruntă, de asemenea, cu un proces, alături de Microsoft și site-ul de programare GitHub, din partea unui grup de experți în calcul care susțin că codul lor a fost folosit fără permisiunea lor pentru a antrena un AI numit Copilot.

Niciunul dintre aceste procese nu a fost încă rezolvat.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri