Recomandarea medicilor pentru persoanele alergice la ambrozie

Data actualizării: Data publicării:
ambrozie

Alergia la ambrozie e chin pentru foarte mulți români. Din cauza polenului acestei plante, persoanele sensibile au reacții care pot însemna crize de strănut și ochi roșii, dar pot merge până la șoc anafilactic. Și, deși există o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să taie bălăriile, ambrozia continuă să se răspândească.

-Uitaţi-vă, tot e cu sămânţă, absolut toată. Pe marginea drumului, până aici, e plin de ambrozie.

Pentru cei care au alergie la ambrozie, plantele lăsate să crească în voie înseamnă - în cel mai bun caz - strănut repetat şi ȋnroşirea ochiilor.

Adrian Marinescu - medic primar boli infecțioase: Pentru cei care au oricum un teren alergic, formele pot să fie severe. Ne gândim la pacienții asmatici, la cei care au diverse forme de alergii severe cronice, de la ambrozie pot avea diverse episoade acute.

Dorel Ţârţ - purtător de cuvânt DSP Bihor: Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie produce manifestări clinice cum ar fi rinofaringite, rinoconjunctivite acute şi astm, putând produce manifestări cum ar fi urticaria sau angioedemul, iar uneori manifestările sunt similare şocului anafilactic.

Alergia la ambrozia are efecte mai grave în cazul copiilor.

Ioan Erdei – localnic: Îl mănâncă ochii, urechile, face otită foarte repede, răceşte foarte repede, nasul, îl mănâncă gura. Polenul ăsta ne atacă copilul, în fiecare săptămână trebuie să mergem cu el la spital.

Există o legislație care permite sancționarea proprietarilor care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor. Amenzile pot urca până la 20.000 de lei, însă până acum autoritățile nu par interesate să îi sancționeze.

Sancțiunile pot fi aplicate doar de comisie mixtă, constituită de prefectură, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, Gărzii de Mediu, DSP şi ai autorităţilor locale.

Florica Cherecheș, deputat, inițiator lege combatere ambrozie: Primăriile încă nu au înțeles exact cum trebuie să procedeze, că trebuie să transmită aceste informații.

Ionuț Stroe - deputat PNL: Nu există niciun fel de scuză pentru administrațiile publice locale sau pentru ministrul agriculturii pentru lipsa combaterii ambroziei în România. Există o lege, în vigoare din martie 2018, există norme de aplicare care cu întarziere au apărut la 1 ianuarie 2019.

Medicii le recomandă pacienților care au alergie la ambrozie să nu ia medicamente după ureche.

Adrian Marinescu - medic primar boli infecțioase: De multe ori trece de la sine dacă nu mai venim în contact cu ambrozia. Dacă sunt forme severe, trebuie un ajutor medical specializat.

În viitorul destul de îndepărtat, medicii din Timișoara ar putea dezvolta un antidot pentru alergia la ambrozie.

Dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic primar alergolog: Înseamnă cel puțin 10 ani de studii pentru că trebuie să găsești fragmentul pe care să îl administrezi la animal, să dovedești că are efect și abia apoi să treci pe studiile clinice. Efortul nostru a fost singurul din lume practic, nu doar din Europa.

Ambrozia e o plantă care produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie și până la finalul lunii septembrie. Pe perioada verii, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari. Datele oficiale arată că peste două milioane și jumătate de români sunt expuși alergiilor provocate de ambrozie.

Editor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita