Au bani, dar nu au obiective turistice. Trei comune au primit câte 100.000 de euro pentru promovare

Data publicării:
turism-1

O expresie de uimire apare pe chipul fiecărui localnic atunci când aude că satul său trebuie să devină centru turistic. Explicaţia e simplă. Comuna Balinţ din judeţul Timiş are aproape 2000 de suflete, dar nicio atracţie turistică. Ultimii vizitatori, profesori veniți într-un schimb de experiență, au trecut pe aici în urmă cu mai bine de 10 ani.

„În 1997, un grup din Danemarca și după aia, în 99, a fost un grup din Anglia”, spune fostul director al școlii. 

Pe site-ul primăriei apare însă o frumoasă poveste: comuna Balinţ e încojurată de râuri și pârâuri cu istorie, de o moară de apă și o pădure de nuc american şi cer roşu. Astfel că, pentru a se promova în ţară, dar şi în străinătate, primăria a primit 100.000 de euro de la Uniunea Europeană.

Turiștii care vor ajunge în Balinț vor descoperi că obiectivele turistice de pe site-ul primăriei nu se regăsesc pe indicatoarele rutiere. Sunt promovate doar destinațiile turistice aflate la 20 de km distanță, din comunele învecinate.

Primarul, fericit în urma unui asemenea cadou, crede ca totul se poate rezolva. „Nu sunt bani aruncati sau irosiți. Sunt zone turistice în partea noastră a județului”, subliniază el.

La 20 de kilometri de Balinţ e comuna Victor Vlad Delamarina, unde povestea se repetă. Numai că aici n-a călcat picior de turist. Singura atracţie ar putea fi muzeul Victor Vlad Delamarina. Nu e mai mare de 10 metri pătraţi, fiind amenajat în dispensar.

„Chiar dacă pe program este deschis doar trei ore, cheia este la primărie și oricând, și ziua și noaptea, se poate solicita”, explică secretarul primăriei. 

100.000 de euro au ajuns și în comuna Nădrag. În 2007, statul român a pus - la propriu - lacăt peste cel mai bun promotor al turismului din Nădrag: tabăra de copii, care avea o capacitate de 300 de locuri în fiecare săptămână.

Cele trei comune au un an la dispoziție să ridice, de la zero, clădiri pentru centre infoturistice. Ce vor promova însă...nimeni nu ştie încă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri