Primăriile, îngropate în acte

Data publicării:
PRIMARII HARTII

Salarii tăiate şi volum de muncă înzecit - aşa stau lucrurile în primăriile din ţară la început de an. Primarii şi funcţionarii se plâng că, din cauza birocraţiei, în loc să fie uşurată, munca lor devine tot mai anevoioasă.

"Cu acele formulare pe care le aveam până acum, eram obişnuiţi. Veneai în Consiliul Local, prezentai bugetul, prezentai tot, acum toate trebuie modificate. Trebuie să intri în calculator, să refaci, să comanzi alt program, cu noile formulare, că dacă nu le ai, stai degeaba", a spus Dragoş Serafim, primarul comunei Cristian, PSD.

Cele mai mari probleme sunt în localităţile mici, unde numărul funcţionarilor din primării este redus şi durează mai mult ca actele necesare pentru efectuarea plăţilor să fie gata în timp util. În plus, salariile nu îi motivează pe oameni deloc.

"Înainte, făceam un ordin pe un capitol, acum se împart pe fiecare activitate. Ordinele se scot pe fiecare contribuţie în parte. Lipsa de personal este clară, nu putem să angajăm, în loc să ne simplificăm, ne îngreunăm activitatea", a precizat  Andrei Mălureanu , director economic în cadrul Primăriei Cristian.

La primăria din Râşnov ar fi trebuit să lucreze 140 de funcţionari. În acest moment, însă, instituţia are doar 90 de angajaţi. Astfel, pentru fiecare dintre ei, volumul de muncă, de acum, va fi cu mult mai mare, iar timpul de lucru, de asemenea, va creşte şi el.

"La salarii trebuie să ai câte un cont separat, ceea ce înseamnă salariu de bază, indemnizaţie de conducere,  spor de vechime, deci, dintr-odată începem să detaliem extrem de mult", a spus Adrian Veştea - primar Râşnov, PNL.

"Am generat conturile după structura bugetului, cum spun normele noi. Dintr-un număr de maximum 10 conturi, acum s-au generat 415 conturi", a declarat Gabriela Agafiţei - director economic Primăria Râşnov.

Noul ordin privind întocmirea documentaţiei în primării este unul dintre motivele principale pentru care salariile bugetarilor vor întârzia în această lună cu cel puţin zece zile. Situaţia va fi diferită, însă, în marile oraşe, unde, cu un întreg departament economic la primărie, lucrurile merg ceva mai repede.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...