Fluturii le aduc bani fermierilor: o jumătate de milion de euro, pentru că pe terenurile lor trăieşte o specie pe cale de dispariţie

Data publicării:
fluture 2

Albăstrelul furnicilor este fluturele care le-a adus fermierilor clujeni aproape jumătate de milion de euro. Vasile Rus se află printre norocoşi. Pentru cele două hectare, pe care zburdă micile creaturi, în conturi i-au intrat 2.000 de lei. Banii au venit fără să facă nimic. Mai exact, normele Uniunii Europene impun agricultorilor să nu cosească păşunile, până la sfârşitul verii. Banii aduşi pe aripile fluturilor i-au prins tare bine omului.

"Mai am teren arabil, mai am teren care îl lucru, acolo trebuie bani. Toate îs scumpe: sămânţă, ierbicidul, insecticidul, toate alea. Noi n-am ştiut până nu o venit şi ne-a explicat dumnealor, n-am avut de unde ştii. Am văzut noi fluturi şi sunt fluturi da nu ne-am dat noi seama că sunt chiar aşa din aştia", spune fermierul.

Din 2012 când a fost introdusă măsura, 930 de fermieri clujeni care au în proprietate păşuni şi fânaţe au accesat aceste fonduri. În total, au primit 479.000 de euro.

"Aceste suprafeţe trebuie să le menţină în bune condiţii agricole şi de mediu, pe o perioadă de 5 ani de la data când au solicitat prima dată această măsură", precizează Maria Ciucă, şeful Serviciului de Autorizare Plăţi APIA Cluj.

Cel care s-a zbătut pentru introducerea acestei norme europene este un profesor de biologie, pasionat de fluturi. Acesta a descoperit în urmă cu câţiva ani că pe dealurile din estul judeţului Cluj cresc, la un loc, toate cele patru specii de fluture Maculinea, insectă aflată pe cale de dispariţie.

"Cele patru specii sunt aici: Albăstrelul cimbrişorului, apoi Albăstrelul argintiu al furnicilor, Albăstrelul ciocolatiu al furncilor şi Albăstrelul comun al genţianei", a exlicat prof. univ. dr. László Rákosi, de la Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul UBB. "Sunt măsurile acordate de UE pentru un anumit tip de păşunat, pentru anumite specii de păsări, dar nu există pentru fluturi. Este pentru prima dată când s-a introdus o astfel de măsură şi se pare că acest exemplu va fi urmat de celelalte ţări", a mai precizat acesta.

De subvenţia acordată pentru protejarea fluturelui Maculinea mai beneficiază şi fermierii din mai multe comune din judeţului Suceava, unde cresc două dintre aceste specii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
Newsweek
Ministrul muncii anunță 100 lei în plus la pensie pentru familiile de pensionari. Cum iau banii?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu