Monopolul CET Oradea, spart în justiţie

Data publicării:
monopol CET 070916

Un orãdean nu s-a lăsat convins de investiţiile de zeci de milioane de euro în termoficarea oraşului şi a obţinut în instanţă debranşarea de la sistemul centralizat. Avocat de profesie, localnicul a vrut să treacă la o altă reţea, însă Primăria a refuzat să-i acorde avizul de racordare. Omul a dat în judecată autorităţile locale şi a câştigat. Instanţa a stabilit că regulamentul local ce impunea societatea Termoficare drept furnizor exclusiv de căldură încalcă nu doar legislaţia naţională, ci şi prevederile comunitare.

Acum doi ani, când a vrut să se racordeze la reţeaua de gaz, Ioan Cigan a aflat că Primăria Oradea nu îi va elibera avizul necesar. Motivul: strada pe care locuieşte a fost inclusă printr-un regulament adoptat de Consiliul Local, în zona unitară de încălzire deservită exclusiv de sistemul centralizat de termoficare. Convins că i-au fost încălcate drepturile, şi-a căutat dreptatea în instanţă.

"Am intentat în instanţă un proces prin care am solicitat să se constate că măsurile sunt abuzive, asta după ce am făcut la Consiliul Concurenţei, la Protecţia Consumatorului, am făcut o serie de demersuri peste tot. Toţi mi-au răspuns favorabil", spune Ioan Cigan.

Tribunalul Bihor şi mai apoi Curtea de Apel Timişoara i-au dat câştig de cauză orădeanului. Magistraţii au stabilit că "i-a fost îngrădit nejustificat accesul la un serviciu oferit de un operator care furnizează energie termică independent de sistemul centralizat".

"Am câştigat fără probleme şi a fost obligată primăria, adică pârâţii, că a fost şi Consiliul Local, să ne acorde aviz de introducere a gazului în locuinţa proprietate personală."

În replică, reprezentanţii municipalităţii orădene au precizat că, în condiţiile în care s-au investit aproape 80 de milioane de euro într-o centrală modernă şi în reabilitarea unor magistrale, nu pot permite debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire.

"Nu se poate să investeşti masiv într-un sistem şi în acelaşi timp să oferi posibilitatea debranşării de la acel sistem. Nimeni nu spune ce s-ar întâmpla cu orădenii care în această perioadă nu reuşesc să se racordeze la un sistem alternativ”, susţine Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea.

„Mi se pare o îngrădire a drepturilor şi a dreptului de opţiune a omului", consideră un localnic. "Oarecum e frustrant pentru noi, dar pe asta s-a scontat când s-a făcut centrala pe gaz”, a replicat o orădeană.

Autorităţile vor reface studiul de fezabilitate, iar zonele unitare vor fi redefinite. Astfel este posibil ca mulţi dintre orădeni să nu mai fie vizaţi de acest regulament.

"Ar trebui să funcţioneze foarte bine şi să rămână în sistem cei care au nevoie de sistem, să aibă opţiunea de-a alege cei care nu au această opţiune. În acelaşi timp, autoritatea locală are obligaţia pe finanţările pe care le-a preluat, pe investiţiile pe care le-a făcut de-a menţine sistemul, de-al dezvolta, de-a creşte numărul de clienţi, în ideea de-a deveni din ce în ce mai eficient”, a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.

Ioan Cigan nu a cerut şi anularea hotărârilor de Consiliu Local prin care s-a aprobat Regulamentul de termoficare a oraşului. Astfel, cei aflaţi într-o situaţie similară trebuie să dea la rândul lor în judecată administraţia locală.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri