Tratamente vechi, boli noi

Data publicării:
boli

Emilian Andreici a aflat în urmă cu peste șapte ani că suferă de hepatita C. Doi ani a stat pe listele de aşteptare pentru a primi medicamentele compensate, apoi a urmat un tratamente cu interferon. Nu a dat rezultate, însă, astfel că, după câteva luni de pauză, a început tripla terapie: ”Am reintrat la tratament, într-un alt program, unul care a dat rezultate până la urmă. Tripla terapie, aşa-numită, în care am continuat cu vechiul tratament ribavirină, interferon, la care s-a mai adăugat un tratament”.

Noul tratament urmat de bărbat l-a vindecat de hepatita C, în urmă cu trei luni. Pacientul este nevoit însă să se trateze acum pentru o boală a tiroidei, pe care bănuieşte că ar fi dobândit-o în urma tratamentelor care n-au dat rezultat în cazul hepatitei. În România, bolnavii de hepatita C se tratează de ani de zile cu aceleaşi medicamente, fără să beneficieze de altele noi.

”În momentul de faţă nu beneficiază şi aşteptăm noile liste de compensate şi gratuităţi, să vedem ce medicamente vor fi incluse ca să ştim cum să imaginăm scheme terapeutice”, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş" din Bucureşti.

Timişul este unul dintre judeţele cu un număr ridicat de pacienţi cu hepatita C. Mulţi dintre ei sunt încă pe listele de aşteptare pentru a primi medicamente. ”Mare parte dintre ei au fost trataţi sau sunt în tratament acum cu interferon şi ribavirină, ceea ce este tratamentul standard acum. Parte dintre ei sunt pe listele de aşteptare pentru noile molecule și avem şi o parte de pacienţi naivi, deci pacienţi netrataţi încă, care doresc să intre direct pe tratamentul fără interferon şi fără ribavirină”, ne-a declarat Voichiţa Lăzureanu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor-Babeş" din Timişoara.

Specialiştii participanţi la congres au atras atenţia şi asupra unor posibile cazuri de infectare cu virusul Ebola, care ar putea apărea şi în România. Ţara noastră va fi pregătită pentru tratarea unor astfel de pacienţi abia peste un an şi jumătate.

”Am câştigat la nivelul Institutului „Matei Balş" un program cu fonduri europene pentru construirea unei facilităţi în sistem de biosiguranţă 4, tocmai pentru această categorie de pacienţi. Acest sistem va fi gata la sfârşitul anului viitor”, precizează Adrian Streinu-Cercel.

Practic, pacienţii cu astfel de virusuri vor fi trataţi într-un spaţiu care nu permite ieşirea aerului contaminat. În Europa Centrală şi de Sud-Est nu există în acest moment un astfel de laborator.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
George Simion, demonstrație de putere în fața străinilor. Ce le-a promis liderul AUR
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Eurovision 2025 începe fără România și Moldova. De ce nu participăm nici anul acesta
Film Now
Ella, fiica lui John Travolta, omagiu emoționant adus lui Kelly Preston, de Ziua Mamei. Actrița s-a stins din...
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui...
Newsweek
OFICIAL 2.000.0000 pensionari iau 700 lei în plus la pensie după 1 iulie. Ce poți plăti cu ei?
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise cheltuie sume uriașe pentru a o impresiona pe Ana de Armas: „A plătit peste 8.600 de lire doar ca...
UTV
Robbie Williams i-a cântat în genunchi Mădălinei Ghenea, la petrecerea unui miliardar italian