Lecţia de tăiat porcul

Data publicării:
proc
Au pârjolit porcul, l-au tranşat şi au pregătit bucate gustoase, din care s-au înfruptat cu toţii. Asta s-a întâmplat la o şcoală din Arad, la Liceul UCECOM "Spiru Haret", unde elevii au avut parte de o lecţie specială în prag de sărbători: de… tăiat porcul! "Materia primă" a venit din partea şcolii, iar de bunătăţile gătite apoi s-au bucurat toţi cursanţii şi profesorii unităţii de învăţământ care pregăteşte bucătari şi ospătari.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Tradiţiile trebuie păstrate, iar practica este totul, aşa că profesorii care predau la clasele de bucătari şi ospătari de la Liceului Tehnologic UCECOM "Spiru Haret" din Arad s-au gândit să le arate live elevilor cum se taie porcul şi să îi pună la muncă: au tranşat împreună un porc de aproximativ 150 de kilograme.

„Noi aplicăm o lecție practică pentru elevii noștri, de la alimentație publică pentru bucătari și ospătari, am făcut o combinație cu Sfântul Nicolae, unde se dau cadouri copiilor, noi din partea școlii, facem cadou această lecție practiă cu rezultate concrete, ei pregătesc cum se vede, și ei vor consuma ceea ce produc. Avem în școală 230 de elevi, toți vor participa la servirea mesei, un cadou de Moș Nicolae”, spune Ioan Toncian -Directorul Liceului Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Arad.

De la pârjolire şi până la pregătirea ultimului produs din carnea de porc, elevii au urmat pas cu pas toate etapele: tranşare, recunoaşterea şi scoaterea organelor, iar apoi prepararea unor reţete tradiţionale.

„După ce porcului i s-au scos intestinele, urmează tranșarea în carcase, o să se împartă în două, și abia dupa aceea o să începem practic să îl tranșăm pe părți anatomice. Practic, o să scoatem pulpele, o să scoatem spata, pieptul, o să îi scoatem cotletul, muschiulețul”.

Elevii au fost atenţionaţi asupra unui lucru pe care nu trebuie să-l uite niciodată: analiza cărnii, pentru a preveni îmbolnăvirea cu trichineloză. Ei s-au declarat încântaţi de lecţia oferită.

„Mi se pare o idee bună, eu sunt de la țară și am mai văzut cum se procedează la tăierea unui porc... îi bine pentru cei de la oraș care nu știu și au fost aici și au văzut.”

„Sunt un elev de la clasa de bucatări, și mi se pare o idee foarte bună să facem o asemenea activitate la noi la școală, am învățat cum să tranșăm un porc, cum să separăm cotletul, și cum să scoatem coastele.”

„Sunt în clasa de bucătari, este prima oară când văd cum se tranșează un porc, și pentru mine a fost o lecție de viață frumoasă”.

După tranşare, elevii au avut ocazia să şi gătească împreună. S-a optat pentru un preparat traditional, iar rezultatul s-a văzut după aproximativ o oră de muncă la comun.

„Trebuie ca elevii să cunoască faptul că fiecărei rețete îi corespunde o parte anatomică, și toate la un loc se împletesc cu obiceiurile acestui sezon”, adaugă Auruţ Codrean, maistru instructor în alimentaţie publică.

Partea cea mai bună a venit la final, pentru că cei peste 200 de elevi ai liceului şi profesorii lor s-au înfruptat cu toţii din bunătăţile pregătite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din Romania în care trebuia construit Castelul Peleș, de fapt. Sinaia nu era pe listă
Digi FM
Lecția de viață oferită de o pensionară din Neamț care a susținut Bacalaureatul la 75 de ani: „Să nu-ți fie...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget