Ce este neuroradiologia intervențională

Data publicării:
Untitled
Conferențiar doctor Bogdan Popa, medic primar Radiologie - imagistică medicală

Neuroradiologia intervențională este recomandată ca alternativă la intervenţiile neurochirurgicale clasice. Procedura are o serie de beneficii. Care este diferenţa dintre tehnicile moderne şi operaţiile clasice în domeniul neurologic aflăm de la conferentiar dr. Bogdan Popa, medic primar Radiologie - imagistică medicală.

Neuroradiologia intervențională folosește tehnici endovasculare de radiologie intervențională pentru tratamentul minim invaziv al unor leziuni vasculare cerebrale: anevrisme, malformații arteriovenoase, accident vascular cerebral ischemic. Procedurile se realizează prin introducerea unui microcateter în artera femurală, cu o mică incizie în zona inghinală, apoi dirijarea acestuia prin interiorul vaselor de sânge, sub controlul radiologic asigurat de un angiograf performant, până la arterele care alimentează creierul și unde trebuie realizată intervenția.

În anumite cazuri, acest tratament minim invaziv poate fi o alternativă foarte bună la intervențiile clasice de neurochirurgie. Marele avantaj al procedurilor endovasculare este gradul foarte redus de invazivitate, cu recuperarea rapidă a pacientului și risc redus de complicații sau de sechele neurologice. Una dintre cele mai importante indicații ale tratamentului endovascular neuroradiologic este în accidentul vascular cerebral ischemic. În această situație, una dintre soluțiile terapeutice este trombectomia mecanică, realizată minim invaziv, pentru îndepărtarea cheagului care a blocat vasul de sânge.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri