Video Când începe producția de drone militare la Brașov. Anunțul ministrului Economiei. „3.500 de bucăți produse anual”, spune Bogdan Ivan

Data actualizării: Data publicării:
drone militare iraniene expuse într-un hangar subteran
Foto: Profimedia Images

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan a anunțat joi, într-o conferință de presă, că România va începe procesul de asamblare a dronelor militare la uzina Carfil Brașov „în cursul acestei veri”. Potrivit demnitarului, protocolul pentru transferul tehnologic a fost deja semnat cu o companie americană, scopul fiind producerea a „circa 3.500 de bucăți anual”.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, a fost întrebat, în conferința de presă susținută la finalul ședinței de Guvern, când se va lansa prototipul de dronă românească și cine o va produce.

„Este în momentul de față un protocol între cei de la Carfil (n.r. producător de tehnică militară), cu o companie americană care dezvoltă acele concepte tip. E un protocol între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de anul trecut, și Ministerul Economiei prin care se face transferul tehnologic și mai multe teste de prototipuri de la INCAS (n.r. Institutul National De Cercetare Dezvoltare Aerospațial Elie Carafoli) și de la COMOTI (n.r. Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare) către Carfil Brașov; sunt în diferite stadii. Este clar că asamblarea începe în cursul acestei veri. E un proces tehnologic destul de complex. Ideea e ca până la finalul anului să se ajungă cu cele șapte prototipuri care sunt în momentul de față pe masă - și sunt selectate trei din şapte să înceapă producția în cursul acestei veri - să se ajungă la o producție de circa 3.500 de bucăți anual”.

Bogdan Ivan a subliniat că prototipurile există deja și au fost testate pe teren, împreună cu reprezentanți ai mass-media, la Carfil Brașov, în urmă 3-4 săptămâni, linia de producție fiind și ea montată.

Noi suntem oarecum beneficiari cu industria de apărare, pentru că vorbim despre achiziții în Mecanismul SAFE, finanțat de Comisia Europeană, care duce până la 150 de miliarde de euro. Noi am transmis capacitățile de producție pentru următorii zece ani, evoluția lor, modul în care putem să profilăm ce putem construi și să fim competitivi, la nivelul României. Este o discuție foarte complexă cu Ministerul Apărării, la nivel guvernamental e și un grup de lucru format pe acest subiect. Au fost transmise un set de propuneri, rămâne de văzut care dintre ele vor fi acceptate, care sunt eligibile”, a spus ministrul Economiei.

România a cerut și includerea domeniului naval, tocmai pentru a crea o oportunitate pentru Şantierul Naval Mangalia de a se construi nave cu destinație militară acolo, și eu mă bucur foarte mult că cei din Comisia Europeană, în urma argumentului prezentat de România, au acceptat să includă pe lângă cele șapte domenii-cheie și domeniul naval, a mai precizat Ivan, adăugând că a fost prezentată o listă preliminară, termenele au fost de 60 de zile din momentul prezentării publice a Mecanismului SAFE și au fost transmise deja”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Creșterea pensiilor de la Marea Recalculare, anulată. Pensiile speciale au crescut cu 1.500 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...