Ciolacu: „Mulţi dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile aşteaptă încă să li se facă dreptate”

Data publicării:
marcel ciolacu face declaratii in parlament
Premierul spune că nu trebuie să permitem distorsionarea faptelor trecutului. FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că avem datoria morală faţă de toate victimele inocente care şi-au pierdut viaţa şi faţă de cei care, la Revoluţia de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal. El a mai adăugat că nu trebuie să permitem distorsionarea faptelor trecutului, explicând că mulţi dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile aşteaptă încă să li se facă dreptate.

În opinia sa, pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generaţii în spiritul libertăţii, toleranţei, conştiinţei democratice şi combaterii tendinţelor extremiste şi xenofobiei. El are un mesaj şi pentru tinerii care vor vota prima dată în anul electoral 2024.

„Revoluţia Română din Decembrie 1989 a fost momentul în care idealul libertăţii a învins teroarea puternic instaurată în rândul populaţiei. Românii au înfruntat cu mult curaj şi hotărâre regimul comunist, unii dintre ei, cu preţul vieţii, pentru a-şi redobândi drepturile şi libertăţile fundamentale. Strigătul timişorenilor împotriva dictaturii comuniste, mai puternic decât gloanţele, a răsunat în mai multe oraşe din România. Oameni din toate colţurile ţării au ieşit să îşi ceară dreptul la o viaţă mai bună, iar dorinţa de libertate a înfruntat răspunsul violent al comuniştilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul spune că nu trebuie să permitem distorsionarea faptelor trecutului

Premierul a mai adăugat că „avem datoria morală faţă de toate victimele inocente care şi-au pierdut viaţa şi faţă de cei care, la Revoluţia de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, să nu permitem distorsionarea faptelor trecutului”.

„Mulţi dintre cei cărora în urmă cu 34 de ani le-au sângerat rănile aşteaptă încă să li se facă dreptate. Ei şi întreaga societate românească trebuie să cunoască adevărul istoric pentru a înţelege trecutul. Iar pentru a ne proiecta corect viitorul, este nevoie să educăm tinerele generaţii în spiritul libertăţii, toleranţei, conştiinţei democratice şi combaterii tendinţelor extremiste şi xenofobiei”, a mai spus el.

De asemenea, a explicat că „tinerii care anul viitor vor merge prima dată la vot trebuie să ştie că au acum această libertate pentru că o mână de curajoşi din generaţia părinţilor lor au înfruntat gloanţe în urmă cu 34 de ani”.

„Exprimarea liberă a opiniilor, opţiunea dialogului, fireşti şi necesare într-o democraţie, nu ar fi fost posibile fără înlăturarea regimului comunist opresiv. Libertatea, o componentă firească a societăţii noastre, trebuie, însă, protejată permanent pentru memoria trecutului şi siguranţa viitorului european al României”, a mai spus prim-ministrul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri