Iohannis i-a cerut lui Erdogan să deblocheze transportul de măști. Ce s-a întâmplat cu măștile din China

Data actualizării: Data publicării:
echipamente-coreea-de-sud-mapn
Foto: MApN

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la Digi24, că guvernul a întâmpinat probleme cu livrarea echipamentelor de protecție, chiar dacă contractele au fost semnate din timp. Premierul susține că 80% din termenele menționate în contracte nu au fost respectate. Au fost probleme cu echipamentele cumpărate din China, Turcia sau Germania. Ludovic Orban a declarat însă că în zilele următoare vor ajunge cantități mari de materiale sanitare. În același timp, producători autohtoni au început deja producția proprie.

„Am întâmpinat probleme uriașe. Foarte multe din contractele semnate din timp au avut termene de livrare, însă 80% dintre termene nu au putut fi onorate”, a declarat Orban.

Premierul a dat exemplul mai multor contracte semante cu companii din China sau Turcia. 

„De exemplu. Contract pentru 1 milion de măsti cu o companie din Turcia. S-a semnat, s-a stabilit graficul de livrări, s-au produs echipamentele, când a apărut interdicția de export. Am intervenit pe linie politico-diplomatică. Inclusiv președintele a comunicat cu președintele Turciei și în urma acestor intervenții s-au deblocat cantități, dar au intervenit întârzieri.

Am avut contract cu China prin UNIFARM de milioane de măști. Trebuia să avem prima livrare de 2 milioane de măști când a apărut decizia guvernului chinez de a recertifica toate companiile. Pur și simplu nu s-a putut onora livrarea la acel termen.

A trebuit să intervenim și în Germania pentru a debloca contracte”, a declarat premierul. 

Imediat după declarația lui Ludovic Orban, ministerul Apărării a anunțat că au ajuns în țară cu o aeronavă MApN echipamente de protecție medicală din Turcia constând în 100 de mii de măști de protecție tip FFP2 și FFP3.

Ludovic Orban susține că în zilele următoare vor mai ajunge și alte echipamente de protecție achiziționate de statul român.

„Situția la zi în următoarea săptămână: urmează să primim pe 3 aprilie 200 de mii de masti FPP2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane. Pe 8 aprilie-110 paturi pentru spitalul modular. Avem cantități care sunt contractate de ONAC- 250 mii de măști FPP2, 200 de mii de măști FPP3 care urmează să intre în țară conform graficelor de intrare. De asemenea, pe 9 aprilie este estimat să vină transportul a 2 milioane de măști FPP2, transport care face parte din contractul cu China, e cel mai important contract și e parte din contractul pentru 12 milioane de măști”, a delcarat Orban.

De asemenea, companiile românești au început deja să producă echipamente de protecție.

„Am susținut și producătorii români care au capacitatea de a produce. Pot să vă spun că există cel puțin 3 companii care au capacitatea de a introduce în producție foarte curând măști FPP2 și FPP3”, suține premierul.

Măștile achiziționate de statul român ar putea ajunge și la populație, după ce vor fi rezolvate necesitățile celor care se află în prima linie.

„În 10-12 -14 zile măștile produse în România vor fi disponibile. Ele vor fi livrate celor care sunt în prima linie, medici, polițiști, jandarmi, vamă, DSP, când vom avea cantități suficiente statul va putea să genereze oferte către cetățeni la un preț cât mai apropiat de cel de producție”, a mai declarat șeful guvernului.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita