Școli de coșmar. Elevii se întorc la cursuri în clădiri vechi și insalubre

Data publicării:
scoli

În satul Poienile din judeţul Iaşi, timpul s-a oprit în loc acum 60 de ani, când a fost construită aşa-zisa şcoală. Clădirea este din lut, geamurile au fost înlocuite pe alocuri cu bucăţi de plasă şi lemn, iar toaletele nici nu pot fi descrise în cuvinte.

Reparaţii se fac în fiecare an. Cu o găleată cu lut, muncitorii cârpesc pereţii care stau să se dărâme peste copii. Apoi, cu o bidinea cu var vopsesc tocurile geamurilor şi ale uşilor şi acoperă petele de lut. Bineînţeles, "renovările" ţIn câteva săptămâni.

Practic, 50 de copii trăiesc zi de zi cu pericolul deasupra capului.Toţi învaţă în aceeaşi sală de clasă.

Într-un alt sat din aceeaşi comună, școala nu a fost niciodată reparată. Tavanul se prăbuşeşte încet, dar sigur.

Autorităţile ştiu prea bine care sunt problemele.

Ea se mişcă cu totul, clădirea aia de acolo. Se aşează şi temelia şi se mişcă şi plafoanele şi nu prezintă niciun fel de garanţie”, spune Gheorghe Stancu, directorul unităţilor de învăţământ din comuna Dagâţa.

Pentru a reabilita cele două şcoli, directorul spune că are nevoie de 700.000 de lei. Însă nu va primi în curând aceşti bani nici de la Ministerul Educaţiei, nici de la autorităţile locale. Anul trecut, din cele 211 unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi, 16 nu au primit autorizaţie de funcţionare.

Şi in judeţul Suceava, în comuna Hănţeşti, 600 de elevi se vor întoarce la cursuri în clase cu pereţi crăpaţi şi podele rupte. Nu există nici apă curentă. Un corp al şcolii a intrat în reabilitare în 2008, dar lucrările au fost sistate. Autorităţile ridică din umeri.

Intr-o alta comună, din cele patru şcoli, niciuna nu este autorizată pentru că nu există apă curentă, nici toalete în școli.

În Suceava, aproape 600 din cele 800 de unităţi şcolare nu au aviz de funcţionare.

Principalele cauze sunt lipsa apei curente și problemele la toalete”, spune Adrian Popescu, purtatorul de cuvânt al DSP Suceava.

Nici şcolile din sudul ţării nu o duc mai bine. O clădire deloc primitoare, cu pereţi din care se desprinde tencuiala, cu mobilier vechi îi aşteaptă pe cei 50 de copii care învață în școala din Mîineşti, judeţul Olt. Conducerea are bani doar pentru mici peticeli, pe ici pe colo. Speranța stă într-o nouă școală, a cărei construcţie ar trebui să înceapă anul viitor.

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a comentat în studioul Digi24 problema școlilor care nu primesc autorizație. Ea a subliniat că problema financiară se poate rezolva și printr-un dialog permanent al directorilor cu primarii localităților.

Anul trecut, peste 15% din şcoli nu au primit avizul sanitar de funcţionare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
elevi si profesori cu masti in clasa
Scenariul hibrid dispare, anunță ministrul Educației. Elevii care vor merge la școală din 8 februarie
scoala iasi
Școlile ieșene au pierdut 27 milioane de lei
Partenerii noștri