Profesorii continuă greva. Ce așteaptă sindicaliștii de la Guvern

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Foto: captură video Digi24

ACTUALIZARE 10:00 Greva profesorilor continuă, cel puțin până mâine. După discuțiile de la Guvern, din această dimineață, sindicatele au anunțat că profesorii nu se vor întoarce în bănci până când ultima ofertă a Guvernului nu va fi scrisă negru pe alb, prin ordonanță de urgență.

Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”: „Am primit oferta Guvernului, ne-am consultat colegii, ei vor să vadă proiectul actului normativ. De la premier am înțeles că astăzi va fi pus în dezbatere publică, colegii îl vor putea vedea și ne vom pronunța mâine la ora 10:00. 

Am cerut acolo ce știți, niște cerințe minimale, una din ele încă nu a fost îndeplinită, am cerut să se achite în totalitate de tot ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici, răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024 la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025, așa că e logic să primească colegii proiectul actului normativ, și în funcție de conținutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care o să-l comunicăm. Până atunci, greva continuă”.

Întrebat dacă vor fi recuperate cursurile care nu au fost predate în perioada grevei vor fi recuperate, liderul FSLI, Simion Hăncescu, a răspuns: „Şcoala nu este magazin. Nu poţi să pui lacătul. În mod logic, lecţiile care au fost predate trebuie recuperate”.

Ciucă: „Nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică în deschiderea ședinței de Guvern, după discuţiile cu sindicaliştii din educaţie, că Executivul a dat dovadă că ceea ce a promis a făcut, precizând că luni, după răspunsul sindicaliştilor, va avea loc o nouă şedinţă a Executivului pentru aprobarea OUG privind salariile, şi astfel conflictul de muncă se va încheia. 

„Am dorit să înţelegem cu toţii că este vorba de seriozitate şi angajament şi nu am dorit să venim cu măsuri populiste care să ducă la dereglarea sistemului”, a afirmat şeful Executivului. 

„Am dat dovadă că ceea ce am promis am făcut şi sunt convins că toţi dascălii vor avea încredere că ne ţinem promisiunile”, a subliniat Ciucă.

„Pentru mâine, după ce azi vom pune în transparenţă conţinutul proiectului de ordonanţă, toţi cei care lucrează în sistemul de Învăţământ vor înţelege demersul nostru, vor lua o decizie. Ulterior, vom avea o nouă şedinţă de Guvern în care vom aproba OUG şi în felul acesta conflictul de muncă se va încheia”, a anunţat prim-ministrul, conform News.ro.

Ciucă a anunţat că la discuţiile cu sindicaliştii au luat parte şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, ministrul Muncii, precum şi secretarul general al Guvernului. 

--știre inițială--

Sindicaliștii din Educație merg, la ora 9:00, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă. Într-o oră expiră termenul limită acordat profesorilor pentru a accepta sau nu noua ofertă a Executivului și a pune capăt grevei.

Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Din informațiile pe care le avem până acum, încă nu s-a stabilit un răspuns foarte clar. Se centralizează răspunsurile din teritoriu și la această oră sindicaliștii poartă discuții aprinse cu profesorii din teritoriu. Până la ora 09:00 trebuie să vină cu un răspuns foarte clar în fața Guvernului, dacă vor continua sau nu această grevă după ultima ofertă pusă pe masă, aceasta fiind și condiția pusă de Guvern, ca ei la ora 09:00 să vină cu anunțul că vor încheia acțiunile de protest iar atunci se vor aplica majorările promise de Executiv. 

Ne referim la o majorare de 25% pentru salariile din Învățământ. Este o completare a OUG care prevedea acele majorări de 1.000 de lei brut. În plus, Guvernul le-a mai promis ca prima tranșă din grila de salarizare de la 1 ianuarie 2024 să fie de 50%, iar pe lângă aceste majorări se mai propun și niște carduri valorice, de 1.500 de lei pentru profesori, respectiv 500 de lei pentru personalul nedidactic până în 2027. Acestea vor fi folosite în mare pentru materiale didactice.

Guvernul le-a făcut o nouă ofertă profesorilor, sâmbătă seară, după ce aceștia au anunțat că vor continua greva.

O şedinţă de Guvern este programată la ora 10:00, când ar urma să fie adoptate măsurile anunțate de Executiv.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri