Protest la Uzinele Sodice Govora. Angajaţii intră astăzi în grevă generală 

Data publicării:
govora

„Muncim în nişte condiţii mizere. Pur şi simplu ne tratează ca pe sclavi. Nu le pasa de noi”, s-au plâns contestatarii.

150 de salariaţi, dintre care 56 în greva foamei, au protestat aseară în faţa instituţiei, în timp ce înăuntru se desfăşurau negocieri pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă. Discuţiile nu au avut însă niciun rezultat.

„Problema este că nu vor să încheie contractul colectiv de muncă, spunând că trebuie să mai vadă, să mai analizeze nişte elemente în perioada următoare”, a explicat cum stau lucrurile preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Patronii doresc ca sporurile angajaţilor să fie tăiate, lucru de neacceptat pentru sindicalişti. Dacă această prevedere va fi acceptată, muncitorii ar pierde aproape 40% din venituri.

„În prima fază au venit cu tăierea sporului de vechime, de noapte, de fidelitate, a primelor de Paşte, de Crăciun. Deci pentru toate bonusurile pe care le aveam la salariul de bază au venit cu tăiere”, spus secretarul sindicatului Sudistul, Gheorghe Chirca.

Nemulţumiţi că de aproape jumătate de an nu se ajunge la niciun consens, muncitorii ameninţă cu greva generală.

„Aşa cum spune legea, avem obligaţia să asigurăm cel puţin o treime din funcţionarea fabricii şi o vom face”, a anunţat Gheorghe Chirca.

La Uzinele din Govora sunt produse toate tipurile derivate din sodă. Anul trecut, combinatul a încheiat pe profit. Acţionarul majoritar al uzinei este CIECH Varşovia, care deţine 92,9% din acţiuni, în timp ce statul român mai deţine, prin AVAS, sub un procent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri