Se extind mișcările propalestiniene. Studenții canadieni au instalat tabere în marile universități. 200 de arestări la UCLA, în SUA

Data publicării:
Poliția a intervenit în forță în campusul UCLA din California.
Poliția a intervenit în forță în campusul UCLA din California. Foto: GettyImages

Peste 200 de protestatari au fost arestați la Universitatea din California după o intervenție în forță a poliției. Sute de agenți au fost mobilizați pentru a înnăbuși mișcările propalestiniene care continuă de mai bine de 2 săptămâni. Președintele american Joe Biden a facut apel la calm și a subliniat că Statele Unite nu își vor schimba politica în conflictul dintre Israel și Hamas. Pe de altă parte, tabere propalestinene au fost instalate și în marile universități din Canada.

Premierul din Quebec, Francois Legault, a declarat joi că tabăra de la Universitatea McGill din Montreal ar trebui desfiinţată, în condițiile în care tot mai mulţi studenţi construiesc tabere propalestiniene în unele dintre cele mai mari universităţi din Canada, relatează News.ro.

Deşi McGill a cerut intervenţia poliţiei, forţele de ordine nu au intervenit joi pentru a desfiinţa tabăra şi au transmis joi seară că monitorizează situaţia.

De asemenea, studenţii au înfiinţat tabere în unităţi de învăţământ canadiene, inclusiv Universitatea din Toronto, Universitatea din Columbia Britanică şi Universitatea din Ottawa.

„Vrem ca tabăra să fie desfiinţată. Avem încredere în poliţie, îi lăsăm să-şi facă treaba”, a spus un purtător de cuvânt al lui Legault.

A existat, de asemenea, o contramanifestaţie pro-Israel la Montreal joi. Cele două grupuei au fost ţinute separate.

Joi dimineaţă, studenţii de la Universitatea din Toronto şi-au înfiinţat o tabără într-un spaţiu din campusul şcolii, unde aproximativ 100 de protestatari s-au adunat cu zeci de corturi.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, tabăra va rămâne până când universitatea îşi va dezvălui investiţiile, se va renunţa la orice susţine ceea ce ei numesc „apartheid-ul israelian, ocupaţia şi colonizarea ilegală a Palestinei” şi va pune capăt parteneriatelor cu unele instituţii academice israeliene.

Israelul spune că nu participă la apartheid şi că atacul său asupra Gazei nu constituie genocid.

Un purtător de cuvânt al universităţii a declarat pentru Reuters că este „în dialog cu protestatarii” şi că tabăra „nu perturbă activităţile universitare curente”.

Studentă absolventă a Universităţii din Toronto şi purtătorul de cuvânt al taberei, Sara Rasikh, a declarat pentru Reuters că vor rămâne până când cererile lor vor fi îndeplinite.

„Dacă aceasta este singura modalitate de a ne face auzită vocea, atunci suntem dispuşi să facem asta”, a spus ea.

Unele grupuri evreieşti au acuzat protestatarii că sunt antisemiţi. Organizatorii neagă această acuzaţie, menţionând că unii protestatari sunt evrei.

Solicitat să comenteze cu privire la tabere, biroul premierului Justin Trudeau a subliniat o declaraţie pe care a făcut-o marţi, spunând că „universităţile sunt locuri de studiu, sunt locuri pentru libertatea de exprimare, dar asta funcţionează doar dacă oamenii se simt în siguranţă în campus. În acest moment studenţii evrei nu se simt în siguranţă”.

Sute de arestări în SUA

Peste 200 de persoane au fost arestate după ce nu au respectat ordinul de a se dispersa din tabăra ilegală, în prezent desfiinţată, din campusul Universităţii din California, Los Angeles, a declarat cancelarul UCLA, Gene Block.

„În timp ce mulţi dintre protestatarii din tabără au rămas paşnici, în cele din urmă, locul a devenit un punct focal pentru violenţe grave, precum şi o perturbare uriaşă a campusului nostru”, a spus Block.

„Tabăra de pe Royce Quad a dus la condiţii nesigure în campusul nostru şi a afectat capacitatea noastră de a ne îndeplini misiunea. Trebuia să se încheie”, a continuat el.

Block a precizat că cei care au rămas în tabără miercuri noaptea au primit mai multe avertismente să plece în linişte înainte de sosirea ofiţerilor.

„În cele din urmă, aproximativ 300 de protestatari au plecat de bunăvoie, în timp ce peste 200 nu s-au conformat ordinelor de dispersare şi au fost arestaţi”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...