Traian Băsescu: Trebuie să răspundem la o întrebare - „Ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria?”

Data publicării:
21012013 20base-44886

„Pentru România, 2012 a fost un an complex și turbulent în plan politic. Evenimentele din iulie-august au determinat un pas major înapoi în privința standardelor legate de justiție, stat de drept, supremația legii, dar și respectarea angajamanetelor internaționale.

Sfârșitul anului 2012 a adus o nouă ecuație politică în Parlament, care marchează o putere solidă și o opoziție slabă, garanție pentru atingerea punctelor de program ale actualei puteri, dar și temeri privind respectarea angajamentelor privind reformele.

Refacerea încrederii statelor partenere în capacitatea noastră de a fi stat de drept devine astfel principala sarcină a Guvernului în interiorul UE în acest an. Trebuie să ne recunoaștem caracterul de predictibilitate în acțiune, să demonstrăm că lupta anticoprupție e o preocupare constantă. Au trecut 8 ani de la aderarea la NATO și 6 la UE. Nu putem spune că am reușit valorificarea tuturor beneficiilor politice, economice și de securitate. Ca urmare, avem obligația ca reflectând la experiența acumulată, să ne propunem recuperarea restanțelor și să ne asumăm noi provocări.

Strategia Dunării și parteneriatrele strategice sunt proiecte privite cu prioritate ca soluții de securitate și relansare economică. Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă dimensiunea translatlantică a politicii externe românești și e cel mai important pentru România.

Se va finaliza cadrul juridic privind reglementarea participării României la scut, prin încheierea tuturor aranjamentelor de implementare a acordului. Extinderea cooperării economice, atragerea de noi investiții americane va fi prioritară. Se va acționa pentru admiterea României în Visa Waiver.

În UE, România va susține extinderea și aprofundarea partneriatului UE-SUA. Apartenența la NATO rămâne un pilon al politicii externe și de securitate, România va continua să ofere sprijin în Afganistan, inclusiv în perioada post-2014. Vom susține evoluția sistemului antirachetă NATO, după declararea la summitul de la Chicago a capabilității interimare.

Vrem să contribuim la noul copc strategic al Alianței, prin susținerea celor 3 misiuni centrale: apărarea teritoriului, contribuția la prevenirea conflictelor și punerea în aplicare a conceptului de securitate prin cooperare, promovarea politicii de parteneriate.

Am văzut că terorismul e la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat că grupări teroriste puternice sunt capabile să ucidă cetățenii noștri. Trebuie să ne punem o întrebare, cum ne apărăm. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără această întrebare. Când pleacă acolo cu companiile noastre, să lucreze în afară, pleacă avândsentimentul că statul lor îi va apăra. Încă nu avem o evaluare finală a ceea ce s-a întâmplat în Algeria. Cert este că acolo au murit cetățenii noștri nevinovați. Nu avem dreptul să trecem peste asta fără a da un răspuns: ce ne asumăm din ce s-a întâmplat în Algeria.

În perioada trecută, România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent. Trebuie spus că am reușit să facem față grație unei pregătiri începute acum 3 ani, când am stabilit o prioritate din protejarea sistemelor informatice ale României. Este clar că ostilitatea, fuga după informație e un element pe care nu îl mai putem neglija. Acestui tip de acțiune ostilă trebuie să îi facem față.

Acțiunea României în UE se va concentra pe: asigurarea accesului deplin al românilor la drepturile stabilite prin tratate, mai ales libera circulație. De asemenea, se va concentra pe crearea condițiilor politice pentru depășirea crizei economice, recuperarea pierderii de încredere a Europei față de stabilitatea instituțiilor din România, avansarea în procesele de apropiere de UE a statelor din Balcanii de Vest și R. Moldova.

Vedem în multe țări cum platforme politice naționaliste câștigă sufragiile, putând conduce la tendințe deja conturate de recrudescență a populismului. Nu mai e timpul pentru pași mărunți, ci pentrut pași mari, care să reflecte amploarea dificultăților. Pașii mari au început deja, prin Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii economice și monetare.

Numai printr-o nouă abordare politică la nivelul UE asupra provocărilor fără precedent putem salvgarda obiectivele fundamentale ale construcției europene.

Crearea spațiului european fără frontiere nu e finalizată din rațiuni politice, pe care unele state membre continuă să le folosească. Mă adresez ambasadorilor statelor membre și fac un nou apel la guvernele dumneavoastră pentru a reveni la abordarea tehnică a acestui dosar. România a dovedit că îndeplinește toate criteriile, consideră că și-a îndeplinit obligația din tratatul de aderare”.

Președintele a mai vorbit despre importanța parteneriatului cu Polonia și a spus că se va acorda o atenție sporită relațiilor cu Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri