BIOGRAFIE. Cine este Lucian Bolcaș, propunerea PSD pentru funcția de judecător la CCR

Data publicării:
6106002-Mediafax Foto-Marius Dumbraveanu

El ar trebui să o înlocuiască pe Iulia Motoc, care îşi începe mandatul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Pentru a deveni judecător, Lucian Bolcaş va trebui mai întâi să primească aprobarea Senatului.

Avocatul Lucian Bolcaş a primit propunerea de a fi judecător constituţional direct de la preşedintele PSD, Victor Ponta.

„Eu cred că proporţionalitatea în cadrul CCR depinde nu de caracterul de reprezentativitate, ci în primul rând de argumentele pe care le aduce fiecare”, este de părere Lucian Bolcaș.

Odată cu numirea lui Lucian Bolcaş la Curtea Constituţională, raportul de forţe se va echilibra.

USL va fi reprezentat de patru judecători, doi propuşi de PSD şi doi propuşi de PNL. Alţi patru judecători au fost propuşi de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL. În aceste condiţii, votul decisiv va aparţine celui de-al nouălea judecător, reprezentantul UDMR, Valentin Puşkaş.

Deciziile Curţii Constituţionale se iau cu o majoritate de cel puţin cinci voturi.

Într-un interviu acordat pentru gândul, Lucian Bolcaş a declarat că o asemenea funcţie este o încununare a unei cariere îndelungate care nu-l va determina să-şi schimbe convingerile politice şi juridice. Fostul parlamentar s-a pronunţat de mai multe ori pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

„Cred că ceea ce au apreciat mulţi colegi la mine a fost constanţa şi verticalitatea mea. Nu le schimb la Curtea Constituţională”, a precizat Bolcaș.

Lucian Bolcaş este membru PSD din 2010, după o lungă carieră politică în conducerea Partidului România Mare. El a fost deputat PRM în două mandate, între 2000 şi 2008, dar a fost exclus în 2010 de Corneliu Vadim Tudor, care l-a acuzat de trădarea intereselor partidului.

Ca avocat, Lucian Bolcaş l-a apărat pe Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier PSD a fost condamnat, în iunie 2012, la doi ani de închisoare cu executare.

Conducând şedinţe ale plenului, avea replici precum: „Iertaţi-mă, domnule deputat, vă cer scuze, nu dialogaţi cu sala. Eventual dialogaţi cu eternitatea”.

„Regret cuvântul domnului deputat Tabără care creează o situaţie metafizică. Dacă nu e responsabilă nici o guvernare de până acum de ce s-a întâmplat cu FNI-ul, cine e responsabil? Sicriul lui Mahomed care pluteşte între cer şi pământ?”, afirma el.

Noul raport de forţe din CCR

Traian Băsescu - 2 judecători

PDL - 2 judecători
PSD - 2 judecători
PNL - 2 judecători
UDMR - un judecător

Biografia lui Lucian Bolcaş

Are 71 de ani, de profesie avocat
Membru PRM între 2000 şi 2010
Membru PSD din 2010
Avocatul lui Adrian Năstase în „Trofeul Calităţii”
Avocatul lui Corneliu Vadim Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri