Patronul de la Ferma Dacilor a încălcat legea și când a vrut să intre în legalitate (procurori)

Data actualizării: Data publicării:
Screenshot 2023-12-26 143020
Cornel Dinicu, patronul complexului turistic „Ferma Dacilor” din Tohani. Foto: captură video Observatorul Prahovean/ YouTube

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova susțin că patronul de la Ferma Dacilor a construit complexul turistic „în regie proprie”, fără niciun fel de avize și autorizații, funcționând „în mod sistematic” prin încălcarea legii. Mai mult, chiar și când a vrut să intre în legalitate, patronul Cornel Dinicu a încercat să facă acest lucru încălcând legea, mai arată anchetatorii. Acestea au fost premisele care au dus la incendiul din a doua zi de Crăciun, a cărui cauză probabilă a fost suprasolicitarea rețelei electrice, precizează procurorii.

Ferma Dacilor a funcționat, de la înființare, în 2016, până în a doua zi de Crăciun a anului trecut, când a ars, „în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de «cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată»”, arată procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova într-un comunicat în care anunță reținerea lui Cornel Dinicu, patronul de facto al firmei, și a celor doi administratori din acte.

„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2016 – 26.12.2023, în realizarea obiectului de activitate și în interesul societății comerciale, ca urmare a demersurilor factorilor decizionali din structura de conducere (respectiv a administratorului statutar și a celor doi administratori în fapt), societatea comercială a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de «cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată», desfășurate la sediul social din comuna Gura Vadului, sat Tohani, nr. 76B, jud. Prahova”, menționează sursa citată.

Procurorii precizează că construcția întregului complex - corpului principal de clădire, ce include restaurant, bucătărie și spații de cazare la parter și mansardă - „a fost executată în regie proprie, fără obținerea avizelor și autorizației de construire”.

Cauza probabilă a incendiului

Mai mult, și când a vrut să intre în legalitate, patronul a încălcat legea.

„Totodată, demersurile și măsurile dispuse pentru «intrarea în legalitate» au fost realizate cu încălcarea prevederilor legale, respectiv ale Legii nr. 50/1991 republicată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și ale Legii nr. 10/1995 republicată privind calitatea în construcții”, se mai arată în comunicat.

Pe lângă lipsa autorizației de construire, Ferma Dacilor a funcționat și fără autorizație de securitate la incendiu.

„De asemenea, trebuie precizat că unitatea turistică a funcționat cu încălcarea prevederilor Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, H.G.R. nr. 571/2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu și a normativelor aplicabile în domeniu, respectiv fără obținerea avizelor și a autorizațiilor ce ar fi trebuit emise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru funcționarea corespunzătoare, și fără respectarea normelor privind securitatea la incendiu”.

Toate acestea au dus la tragedia de pe 26 decembrie 2023, când Ferma Dacilor a luat foc, incendiu soldat cu moartea mai multor persoane, inclusiv fiul lui Cornel Dinicu.

„Situația expusă anterior a creat premisele izbucnirii și propagării la data de 26.12.2023, în jurul orei 05:45, a unui incendiu ce a condus la distrugerea imobilului și la decesul a 7 persoane fizice, sursa probabilă a incendiului fiind „efectul termic al curentului electric”, precizează procurorii.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta