Pfizer plătește 93 de milioane de dolari pentru a îngropa un proces în care compania este acuzată de conspirație

Data publicării:
medicament lipitor pastilă blister
Pfizer a introdus Lipitor pe piaţă în 1997. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Pfizer a fost de acord să plătească 93 de milioane de dolari pentru a soluţiona pretenţiile antitrust ale distribuitorilor angro de medicamente care au acuzat-o că a conspirat cu Ranbaxy Laboratories din India pentru a întârzia vânzările de versiuni generice, mai puţin costisitoare, ale medicamentului pentru colesterol Lipitor, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Avocaţii cumpărătorilor medicamentului Lipitor, inclusiv Rochester Drug Co-Operative şi Drogueria Betances din Puerto Rico, au dezvăluit acordul într-un dosar, miercuri, la tribunalul american din Trenton, New Jersey.

Procesul distribuitorilor va continua împotriva Ranbaxy, au spus avocaţii.

Peste 10 ani de procese

Acordul propus, care necesită aprobarea unui judecător, vine după mai bine de un deceniu de litigii. Pfizer nu și-a recunoscut răspunderea.

Într-o declaraţie, Pfizer a numit acuzaţiile ca fiind „lipsite de fond, faptic şi juridic”.

Compania a spus că înţelegerea a fost „echitabilă, rezonabilă şi cea mai bună modalitate de a rezolva acest litigiu”.

Un reprezentant al Sun Pharma, care a achiziţionat Ranbaxy în 2014, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu.

Pfizer a căutat în mod fraudulos să-şi extindă drepturile de brevet

Pfizer a introdus Lipitor pe piaţă în 1997, iar medicamentul a generat vânzări de peste 130 de miliarde de dolari în primii 14 ani pe piaţă.

Distribuitorii farmaceutici au susţinut că Pfizer a căutat în mod fraudulos să-şi extindă drepturile de brevet asupra Lipitor.

Ei au acuzat compania că a plătit pe Ranbaxy pentru a întârzia introducerea unei versiuni generice a Lipitor şi că s-a implicat într-un litigiu fals cu Ranbaxy pentru medicament.

Avocaţii reclamanţilor au spus că acordul oferă „ajutoare economice imediate” membrilor procesului şi evită riscul de a continua litigiile, potenţialele căi de atac şi nicio recuperare. Ei au spus că vor cere până la aproximativ 31 de milioane de dolari, dub formă de costuri legale, de la fondul de decontare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri