Predoiu: Problema privind pragul pentru abuzul în serviciu nu a fost lămurită până la capăt de CCR. Ce prevede decizia Curții

Data actualizării: Data publicării:
Conferinta de presa sustinuta de Ministrul Justitiei, Cătălin Predoiu, pe tema prezentarii Raportului MCV, in Bucuresti, 23 noiembrie 2022
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Foto: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că proiectul de modificare a Codului Penal a plecat de la Guvern cu varianta fără prag pentru infracţiunea de abuz în serviciu, ţinând cont de exigenţele, din punctul de vedere al integrităţii, pentru funcţia publică. El spune că problema nu a fost lămurită până la capăt „nici în doctrină şi nici în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, făcând trimitere la decizia CCR care obligă Parlamentul să pună un prag valoric la abuzul în serviciu.

„Am spus în numărate rânduri, Guvernul a plecat în proiectul său într-o variantă fără prag (la abuzul în serviciu - n.r.), ţinând cont de exigenţele pentru funcţia publică din punctul de vedere al integrităţii, de dreptul comparat şi de faptul că în deciziile CCR problema a rămas nelămurită până la capăt. Obligaţia de a pune un prag nu este menţionată în dispozitiv, de aici a plecat toată controversa care datează de ani de zile. Deciziile sunt vechi de 5 - 7 ani şi până acum nu a fost lămurită nici în doctrină şi nici jurisprudenţa Curţii această chestiune”, a explicat declarat Cătălin Predoiu miercuri, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, „Curtea vorbeşte de obligaţii în considerente, nu în dispozitiv şi aici este toată dilema”.

„Până la urmă, este vorba de o opţiune pe care fiecare legiuitor de la ţară la ţară poată să o adopte. În statele UE, (...) în cvasitotalitatea cazurilor s-a legiferat varianta fără prag. În final, după dezbateri politice şi tehnice, în mod democratic şi transparent, decizia finală este fără prag şi este o opţiune în Parlament, aşa cum în orice ţară Parlamentul are opţiuni în diverse lucruri”, a indicat ministrul Justiţiei.

În decizia nr. 392/2017, Curtea Constituțională „consideră necesară instituirea unui prag al pagubei” în privința infracțiunii de abuz în serviciu și obligă parlamentul să impună un prag valoric.

„Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracțiunea de abuz în serviciu”, se stipulează în paragraful 56 al deciziei CCR nr. 392/2017.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 191 de voturi „pentru”, 66 „împotrivă” şi 12 abţineri, proiectul de lege care modifică Codul penal, în forma Guvernului, care nu prevede un prag de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...