Exclusiv Aurescu, despre aderarea la Schengen: E dificil de anticipat o modificare de poziție a Austriei înainte de alegerile din Salzburg

Data actualizării: Data publicării:
aurescu in studioul digi24
Bogdan Aurescu a vorbit joi seara, la Digi24, despre aderarea României la Schengen.

Bogdan Aurescu a vorbit joi seara, la Digi24, despre aderarea României la Schengen. „Există o fereastră de oportunitate în acest an, așa cum a spus președintele României”, a declarat ministrul de Externe, care a precizat să se muncește mult, pe diferite paliere, pentru îndeplinirea acestui obiect. Aurescu a spus însă că în Austria procesul electoral nu s-a încheiat, așa că este „dificil de anticipat o modificare de poziție” a guvernului de la Viena.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Președintele României spune că anul aderării la Schengen trebuie să fie 2023, pentru că 2024 va fi un an plin de alegeri. Să ne facem așteptări? Intrăm în Schengen în 2023?

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: Există o fereastră de oportunitate în acest an, așa cum a spus președintele României. După cum știți, noi am reluat dialogul încă de la sfârșitul anului trecut, și mai ales la începutul acestui an, am avut discuții cu toți cei 23 de miniștri de externe care sunt din state membre ale UE, și state membre Schengen în același timp, deci care votează în Consiliul JAI.

Toți, cu excepția Austriei, evident, au confirmat susținerea României pentru acest obiectiv.

Este o susținere foarte puternică, care se traduce și prin demersuri făcute pe lângă partea austriacă. Susținerea aceasta este foarte puternică, după cum am constatat și recent, prin ceea ce a spus cancelarul Scholz la București. De asemenea în discuția mea de weekendul trecut, când a avut loc acea escală tehnică a președintelui Macron la București, cu omologul meu francez, s-a confirmat această susținere puternică.

Noi am discutat cu președinția suedeză, care este foarte deschisă să ne ajute, cu președinția spaniolă, care urmează să preia cârma în semestrul doi.

Am discutat foarte mult și cu ministrul de Externe austriac. La nivelul miniștrilor de Interne există un dialog. Există și la nivel tehnic un dialog, se lucrează la un plan de acțiune bilateral, în aplicarea concluziilor Consiliului European din februarie, privind migrația. Concluzii care au fost salutate de cancelarul austriac.

De asemenea, am pus la punct, colegii de la Ministerul de Interne, cu Comisia Europeană un proiect pilot la granița cu Serbia.

Prin urmare, s-a lucrat foarte mult.

Sigur că, până se încheie acest context electoral din Austria – mai sunt alegeri în landul Salzburg pe 23 aprilie, e dificil de anticipat o modificare de poziție a Austriei.

Dar, ceea ce pot să vă spun, dincolo de faptul dacă eu sunt, sau nu sunt optimist, pesimist asta e mai puțin relevant, este că noi lucrăm la aceste chestiuni cu toată responsabilitatea de care suntem capabili.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita