C. Pîrvulescu: Faptul că nu catadicsesc să răspundă celor care protestează arată necunoaşterea regulilor democraţiei

Data actualizării: Data publicării:
cristian pirvulescu

Abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 7 şi demisia ministrului Justiţiei au fost cerute, duminică seară, din nou, pe străzile marilor oraşe din România. Mii de oameni au participat la proteste în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Sibiu. În Capitală, manifestanţii care mergeau spre Ministerul Justiţiei s-au oprit în faţa Teatrului Naţional, unde actorii au ieşit şi ei să-şi exprime sprijinul faţă de magistraţi. Mişcările de protest au susţinut manifestaţiile magistraţilor din ultima perioadă, care s-au extins în 24 de județe. "Faptul că nu catadicsesc să răspundă celor care protestează e o dovadă de necunoaştere a regulilor fundamentale ale democraţiei", a comentat la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu, vorbind despre lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de aceste mişcări de stradă.

Într-un stat democratic, în care funcţionează respectul opoziţiei cetăţeneşti există acest dialog.

Macron (preşedintele Franţei – n.r.), care nu iubeşte Vestele Galbene, dialoghează cu ele, a organizat o dezbatere naţională. Ăsta e un obicei democratic esenţial.

Faptul că nu catadicsesc să răspundă celor care protestează e o dovadă de necunoaştere a regulilor fundamentale ale democraţiei.

Democraţia presupune compromis, nu dictatul unei false majorităţi. Falsă pentru că nu e majoritate şi abuzivă pentru că în numele acestei false majorităţi se încearcă schimbarea direcţiei ţării. Nu vorbim despre reglaje fine, despre diferenţe dintre o orientare mai socială sau mai antreprenorială.

Vorbim de schimbarea direcţiei României.

Când Dragnea spune că e european, că vrea să trimită în Parlamentul European oameni care să respecte şi să reprezinte interesele României, mă întreb dacă ştie că în Parlamentul European nu se reprezintă interesele României, ci se reprezintă sensibilităţi europene, aşa cum se regăsesc în ţările europene.

România e reprezentată la nivelul instituţiilor europene în Consiliul Uniunii Europene de preşedinte şi de miniştri, Consiliul UE pe care România îl prezidează, şi în care ar trebui să-şi pună între paranteze interesele naţionale şi să arate capacitate de a înţelege interesele europene. Pentru că suntem, în acelaşi timp, şi români şi europeni şi nu e niciun fel de contradicţie între cele două identităţi”, a declarat la Jurnalul de Seară politologul Cristian Pîrvulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri