Cazul revoltător de la Urziceni: Directoarea spitalului a fost dată afară din PNL. Primarul rasist este încă membru

Data actualizării: Data publicării:
spitalul municipal urziceni intrare
Spitalui din Urziceni. Sursa: Captură YouTube

PNL încearcă să ascundă scandalul de la spitalul din Urziceni, unde o tânără a născut pe trotuarul din fața unității medicale, liderii de la centru neavând nicio reacție publică. Singura declarație a fost postată impersonal pe pagina de Facebook a organizației de Ialomița. Aceasta spune că ceea ce s-a întâmplat luni este „inadmisibil” și că primarul municipiului, Constantin Sava - care a spus că este vorba de „o persoană care nu știe carte”, „surdomută”, de „etnie romă” - a fost suspendat din funcția de președinte al organizației locale încă din februarie 2022, deși formațiunea nu a anunțat și excluderea acestuia din partid. Ei cer demisia directoarei unității medicale, Daniela Ianuș, despre care spun că „şi-a pierdut calitatea de membru al PNL Ialomița”.

„Cele întâmplate ieri la spitalul din Urziceni stau, categoric, sub semnul inadmisibilului. PNL Ialomița dezaprobă cu fermitate și se delimitează de astfel de comportamente degradante și de neconceput atunci când vorbim de dreptul la servicii medicale de urgență în sistemul de stat.  

Managementul și modul de acțiune în acest caz, atât din partea Primăriei Urziceni, cât și a conducerii spitalului, au fost profund incorecte. Primăria ar fi trebuit să monitorizeze cu atenție managementul Spitalului Urziceni şi să ia măsuri în consecință. 

Este important de știut că primarul municipiului Urziceni, domnul Sava, a fost suspendat din calitatea de Preşedinte al Organizației PNL Urziceni încă din februarie 2022.  

În ceea ce privește conducerea spitalului, cerem public demisia doamnei director Ianuș din toate funcțiile deținute, pentru modul defectuos în care a gestionat activitatea unității. De asemenea, menționăm ca doamna Ianuş şi-a pierdut calitatea de membru al PNL Ialomița. 

Facem un apel pentru o anchetă serioasă și aplicarea măsurilor care se impun. Avem obligația de a garanta acces liber la serviciile de sănătate din sistemul public la nivelul tuturor comunităților și tuturor cetățenilor, indiferent de etnie, probleme de săntătate, vârstă sau sex. În România anului 2023, una pentru care mulți manageri de comunități locale de bună-credință muncesc, cele întâmplate ieri la spitalul din Urziceni sunt inadmisibile. Avem datoria fermă de a corecta urgent aceste derapaje, oriunde s-ar întâmpla”, arată mesajul organizației PNL Ialomița pe Facebook.

O femeie a născut luni dimineață pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni. Acolo a fost declanșată o anchetă internă, pentru a se stabili cum a fost posibil acest lucru, după ce chiar personalul medical a chemat ambulanța să o ducă pe gravidă la altă unitate sanitară deoarece la Urziceni, la ora respectivă, nu era niciun medic ginecolog de gardă. Poliţiştii din Ialomiţa au deschis dosar de cercetare penală pentru abuz în serviciu.

Daniela Ianuș, managerul Spitalului Municipal Urziceni, a declarat, luni, în exclusivitate pentru Digi24, că angajații spitalului ar fi încercat să o ajute pe tânără, însă femeia și rudele sale nu ar fi așteptat ambulanța la CPU, deși, spune directoarea spitalului, asistenta de gardă ar fi insistat pentru acest lucru.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus luni, că o demisie de onoare sau chiar demiterea de către primarul localității a managerului de spital este „morală și potrivită”.

Constantin Sava, primarul PNL din Urziceni, a avut o reacție revoltătoare în acest caz, spunând că femeia „nu știe de capul ei”. De asemenea, edilul a vorbit, într-o intervenție la Antena 3 CNN, despre „medicii de familie care iau bani cu lopata” și „nu înregistrează toți oamenii și toți bolnavii din toate localitățile, să vedem cum este”. Potrivit lui Sava, în cazul de față este vorba de „o persoană care nu știe carte”, „surdomută”, de „etnie romă”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri