Guvernul a aprobat subvenții mai mari pentru minoritățile naționale. UDMR primește cei mai mulți bani

Data publicării:
udmr kelemen hunor ungureanu usr
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu o majoritate parlamentară destul de șubredă și cu proiecte pe care PSD și PNL abia reușesc să le treacă în Parlament, Guvernul încearcă să țină aproape reprezentanții minorităților naționale prin subvențiile de la bugetul de stat. Recent, au fost aprobate sumele ce le vor reveni în acest an - peste 296 de milioane de lei, sumă mult mai mare față de anul trecut. UDMR primește, dintre toate organizațiile minorităților, cei mai mulți bani.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Executivul a aprobat în ședința de joi 296 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 60 de milioane de euro, pentru minoritățile naționale. Suma este considerabil mai mare față de anul trecut - cu 27 de milioane de lei - și este mai mare decât cea pe care o primesc, prin subvenții, partidele politice. Acești bani merg către organizațiile minorităților și pot fi folosiți pentru sedii și filiale, centre culturale, edituri și cheltuieli de personal. Aici intră inclusiv UDMR, formațiune aflată la guvernare.

Cei mai mulți bani merg însa la partidul lui Kelemen Hunor, adică peste 64 de milioane de lei. Formațiunea a ales să primească fonduri de la stat ca organizație a minorităților naționale și nu ca partid, ceea ce îi aduce mai mulți bani. Anul trecut, UDMR primise 58 de milioane de lei.

Topul este urmat de Partida Romilor „Pro-Europa” – 41 de milioane de lei și Forumul Democrat al Germanilor – 23 de milioane de lei. Toate sunt organizații ale căror lideri sunt și parlamentari și sustin Coaliția de guvernare. Acestea își pot deconta inclusiv salariile de presedinți ai organizațiilor din aceste sume.

În ceea ce privește Parlamentul, este de subliniat cât de importante sunt minoritățile naționale, împreună cu UDMR, pentru funcționarea Coaliției. În conditiile în care PSD și PNL au avut probleme de-a lungul timpului să își treacă proiecte de lege în Parlament, având o majoritate șubredă sau parlamentari care mai lipseau, minoritățile puteau să încline balanța.

La Camera Deputaților, spre exemplu, coaliția PSD-PNL-UDMR are în total 157 de voturi, adică sub pragul de a face o majoritate. Așa că, adunat cu grupul minorităților, care au 17 reprezentanți în Legislativ, reușesc să treacă legi fără voturile partidelor din opoziție.

De asemenea, aceste sume au crescut constant, de la an la an.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri