Marcel Ciolacu: Statul nu mai trebuie să tolereze discursul urii și teoriile conspiraționiste

Data actualizării: Data publicării:
premierul Marcel Ciolacu la puptirul guvernului
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că „soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofoboie, discriminare și rasism” și că statul român nu trebuie să tolereze discursul urii și teoriile conspiraționiste, tot mai răspândite în mediul online.

„Un stat democratic este caracterizat prin echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, respect faţă de demnitatea umană şi faţă de valori esenţiale, precum libertatea de exprimare, iar soliditatea unui stat se poate măsura inclusiv prin nivelul de antisemitism, xenofobie, discriminare şi rasism din respectiva societate. Tocmai de aceea, statul nu trebuie să tolereze acest gen de manifestări, la fel cum nu trebuie să tolereze nici discursul urii şi teoriile conspiraţioniste, din ce în ce mai răspândite în mediul online”, a spus premierul Ciolacu în cadrul unei ceremonii dedeicate introducerii la nivel naţional a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”,

Ciolacu și-a exprimat convingerea că predarea acestei discipline „ va contribui la o mai bună cunoaștere și înțelegere a istoriei și culturii și tradiției evreilor în România și a memoriei Holocaustului și, prin acestea, la consolidarea unei democrații reziliente in deplină concordanță cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.

România nu a fost ferită de efectele tragice ale legăturilor tragice dintre nazism și fascismul românesc, fiind deopotrivă martora prăbușirii valorilor și a dezintegrării instituțiilor. Tocmai de aceea avem datoria morală de a susține și promova educația privind istoria evreilor și a Holocaustului.

Astfel, premierul României a spus că „pentru o națiune puternică, democratică, patriotismul înseamnă în egală măsură a nu ascunde părțile întunecate ale istoriei sau pe acelea care le=au generat”.

„Greșelile istoriei trebuie cunoscute pentru a nu fi repetate iar predarea cursului «Istoria evreilor. Holocaustul» va face cunoscute aceste lucruri tinerilor de astăzi”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

La finele anului 2021, prin Legea nr. 276, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” a fost inclusă în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional ca parte a trunchiului comun, începând cu anul şcolar 2023-2024.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri