News Alert PSD vrea doar măști și distanțare socială pentru încă 15 zile. HG-ul privind prelungirea stării de alertă va fi modificat în Parlament

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Marcel ciolacu in parlament cu masca
Foto: INQUAM Photos/George Calin

Liderii PSD au decis, joi, să nu voteze prelungirea stării de alertă în forma care va fi propusă de Guvern și să modifice documentul în Parlament. Starea de alertă ar înceta în 15 iunie și pentru prelungirea ei este nevoie de adoptarea unei hotărâri de guvern care trebuie validată de Parlament. Decizia PSD vine în contextul în care, joi, INSP a anunțat o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

ACTUALIZARE: La finalul ședinței conducerii interimare a PSD, președintele Marcel Ciolacu a declarat că decizia finală va fi luată luni, după ce parlamentarii PSD vor consulta documentul pe care îl va trimite Guvernul în Parlament. 

Ciolacu a anunțat câteva condiții pe care le pune PSD.

„Colegii mei au venit cu câteva propuneri clare, către Guvernul României, respectiv când vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă redeschiderea spitalelor pentru bolurile cronice, redeschiderea spitalelor suport COVID care nu au avut pacienți, exclus continuarea procedurilor de achizii publice prin licitație.

Considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații închise cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială. (...) Izolarea trebuie menținută, mai ales dacă o persoană vine dintr-o zonă de focar.

Decizia finală o vom lua luni. Cei mai mulți dintre colegi au propus prelungirea unor măsuri cu 15 zile”, a anunțat Ciolacu.

Surse din partid au declarat pentru Digi24.ro că proiectul de Hotărâre pentru prelungirea stării de alertă pe care îl va adoptat astăzi Guvernul, va fi modificat radical în Parlament de PSD.


Știrea inițială

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că PSD dorește să modifice această hotărâre de guvern astfel încât să fie reglementată o stare intermediară care să asigure tranziția către normalitate. „Modificăm tot. Inclusiv titlul”, spun surse participante la discuții.

„Suntem de acord cu o perioadă limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, au explicat sursele citate. 

Liderii PSD s-au reunit, joi, de la ora 12 în ședința conducerii interimare pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că starea de alertă următoare va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, fiind din nou sub presiunea timpului.

Planul B ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel. „Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a subliniat secretarul de stat în MAI.

Guvernul adoptă azi hotărârea de prelungire a stării de alertă

Surse guvernamentale susțin că în ședința Executivului, programată pentru ora 18, va fi adoptată hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

După adoptarea hotărârii de către Guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. Parlamentul poate modifica prevederile hotărârii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri