Teodor Meleșcanu, la Digi24: Nimeni nu mi-a cerut demisia!

Data actualizării: Data publicării:
teodor melescanu digi24
Teodor Meleșcanu, ministru de externe

Șeful diplomației, Teodor Meleșcanu, a declarat la Digi24, miercuri seara, că premierul Viorica Dăncilă nu i-a cerut să demisioneze, după ce președintele Klaus Iohannis a declarat că Viorica Dăncilă ar trebui să procedeze la demiterea imediată a ministrului de externe și a celui de interne, pentru că aceștia nu au știut să-și dea demisia de onoare în urma organizării defectuoase a votului de la alegerile europarlamentare 2019.

„Nu, nici vorbă! Nimeni nu mi-a cerut demisia. A cerut-o domnul Klaus Iohannis, care este în campanie electorală și care de fapt este persoana care a creat cele mai mari dificultăți la votul din diasporă prin decizia de a băga referendumul împreună cu alegerile pentru Parlamentul European. Din acest punct de vedere, în loc de 2 minute pe cap de om - care ar fi putut să permită tuturor să voteze - s-a ajuns la 7 minute, pentru că au fost alte foi volante pe care să fii înscris, liste suplimentare”, a spus Teodor Meleșcanu.

Ministrul a încercat să arate că votul în străinătate este oricum mai îngreunat din cauza procedurilor.

„În primul rând că e o singură tabletă la care trebuie să identifici...acasă, în România, e mult mai simplu... e o diferență enormă între votul din România și votul din străinătate. În România, ești în lista electorală, te bifează, îi dai documentul, scanează să vadă dacă ai mai votat undeva, în timp ce în străinătate, când te duci, trebuie să prezinți cartea de identitate, trebuie să-ți treacă numele, prenumele, codul numeric personal, adresa, ocupația, care toate se trec pe liste suplimentare”, a arătat Teodor Meleșcanu, care a precizat că în străinătate pentru fiecare dintre buletinele de vot operatorul trebuie să completeze o listă suplimentară.

„Au venit autobuze cu votanți și au început să facă scandal”

Șeful diplomației s-a plâns și de faptul că a existat o criză de personal în comisiile secțiilor de vot, pentru că partidele politice nu și-au trimis reprezentanți și de aceea acești oameni a trebuit să fie înlocuiți cu diplomați.

Teodor Meleșcanu mai spune că informațiile - primite și de Digi24 de la oameni din diaspora - cum că nu au existat suficiente ștampile de vot sunt „fake news”. „Vă anunț respectuos că este fake news. N-a existat nicio problemă. Știu că s-a vânturat: ba că nu mai sunt buletine, ba că nu sunt destule ștampile, așa ceva... a mințit fără niciun fel de problemă. Nu știu cine a spus așa ceva”, a declarat ministrul de externe.

Întrebat dacă se teme de o anchetă penală, șeful diplomației a părut mirat și a întrebat, la rândul său: „Anchetă penală? Pentru ce?”. Lămurit că sunt oameni care deja depun plângeri, ministrul a spus: „Nu, nu mi-e frică de nimic, pentru că știu că am dreptate”.

„Vreau să vă mai spun ceva: pe lângă toate aceste întârzieri pe care le-am avut și cu referendumul, și cu alegerile, au fost și foarte multe plângeri care s-au făcut la comisie și comisia trebuia să le înregistreze și să ia seama de ele și să le trimită la biroul pentru secțiile de votare din străinătate. Deci au mai fost și asemenea chestiuni. Au fost și alte acțiuni, de pildă sosiri în grup, la Bologna nu era nimeni la secția de votare, au venit cinci autobuze cu 200 de oameni și au început să facă scandal acolo, că de ce stau la coadă”, a afirmat șeful diplomației.

Întrebat de criticile ambasadorului din Italia, Meleșcanu spune că este o interpretare greșită, a presei cum că diplomatul ar fi formulat păreri critice la adresa MAE. „Dacă vă uitați în interviu, el a mulțumit și s-a bucurat de tot sprijinul, deci vă rog frumos, nu luați...”

Întrebat dacă totuși consideră responsabil vreun ambasador sau vreun consul, Meleșcanu a spus că nu poate spune până nu face evaluarea respectivă și a promis ca această analiză să fie gata până spre sfârșitul săptămânii. „Acolo unde au fost probleme mai mari să vedem dacă au fost disfuncționalități sau alte probleme și dacă au existat, sigur, trebuie să luăm măsurile de rigoare”, a afirmat șeful MAE.

El a repetat că nimeni nu i-a cerut demisia, nici în Guvern, nici în coaliție, nici în partid. „În cazul în care doamna prim-ministru are ceva să-mi reproșeze, vom avea o discuție deschisă și n-am nici cel mai mic interes să fac șantaje pentru un loc sau altul”, a mai declarat Teodor Meleșcanu la Digi24. Șeful diplomației a dezvăluit că a sunat-o pe Viorica Dăncilă chiar miercuri seara, după declarația președintelui Iohannis, dar aceasta nu i-a cerut demisia, ba mai mult, i-a dat asigurări că nici nu i-o va cere.

Citiți și: Carmen Dan: Nu îmi dau demisia! Cererea președintelui, nejustificată

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri