Tratament injectabil inovator pentru regenerarea inimii după infarct

Data publicării:
Heart,Failure,Of,Asian,Man,On,A,Gray,Background.
Infarct. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

O descoperire promiţătoare în domeniul bioingineriei cardiovasculare ar putea îmbunătăţi modul în care sunt trataţi pacienţii după un infarct miocardic. Cercetătorii au dezvoltat un polimer injectabil care, administrat intravenos, stimulează procesele de vindecare a inimii şi reduce riscul de insuficienţă cardiacă. Rezultatele experimentale pe modele animale indică o eficienţă remarcabilă chiar şi atunci când administrarea se face cu întârziere, deschizând calea pentru aplicaţii clinice în multiple patologii, scrie News.ro.

Noua terapie protejează procese celulare esenţiale şi promovează regenerarea ţesutului, demonstrând un potenţial ridicat în prevenirea insuficienţei cardiace post-infarct, şi ar putea fi adaptată şi pentru alte boli.

Ajută inima să se vindece

Administrată intravenos, terapia ajută inima să se vindece şi poate reduce semnificativ riscul de insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic, blocând interacţiuni proteice dăunătoare, care împiedică vindecarea.

Noua abordare terapeutică, dezvoltată de specialişti în bioinginerie de la University of California San Diego şi biochimişti de la Northwestern University, a fost prezentată în ediţia din 25 aprilie a revistei Advanced Materials.

Terapia funcţionează prin activarea sistemului imunitar al organismului pentru a susţine repararea ţesutului şi favorizează supravieţuirea celulelor musculare cardiace afectate de leziunile produse de infarct.

În testele efectuate pe şobolani, tratamentul a rămas eficient chiar şi atunci când a fost administrat cu până la cinci săptămâni după infarct.

Potențial pentru mai multe boli

„Această platformă terapeutică are un potenţial extraordinar pentru mai multe boli, de la degenerescenţa maculară la scleroza multiplă şi boala renală”, a declarat Nathan Gianneschi, unul dintre autorii lucrării şi profesor la Departamentul de Chimie al Universităţii Northwestern, citat într-un comunicat.

Platforma vizează blocarea interacţiunii dintre două proteine-cheie care intervin în răspunsul organismului la stres şi inflamaţie. 

Când proteina Nrf2 este activată, celulele devin mai rezistente la degradarea provocată de inflamaţie. Însă KEAP1 se leagă de Nrf2 pentru a o degrada. După un infarct, acest proces de degradare trebuie oprit, pentru ca ţesuturile să se poată vindeca mai bine.

Platforma PLP (polymer-like protein) este realizată dintr-un polimer care imită Nrf2. Odată injectată intravenos, aceasta identifică proteina KEAP1 şi se leagă de ea, împiedicând-o să se lege de proteina Nrf2 din organism şi să o degradeze.

Cercetătorii au injectat modele de infarct miocardic replicate la animale fie cu platforma PLP, fie cu soluţie salină. Echipa de cercetare nu a ştiut care animale au primit tratamentul real sau soluţia placebo.

După cinci săptămâni, şobolanii au fost supuşi investigaţiilor RMN sub sedare (foto). Animalele tratate cu polimerul experimental au prezentat o funcţie cardiacă mai bună şi o regenerare semnificativ mai mare a ţesutului muscular cardiac. Alte teste au arătat, de asemenea, o expresie crescută a genelor implicate în vindecarea ţesuturilor.

Cercetătorii descriu studiul ca o demonstraţie a conceptului. Înainte de a trece la teste pe mamifere mai mari, aceştia îşi propun să optimizeze designul şi dozajul şi să efectueze teste suplimentare.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Tactici disperate ale soldaților ruși pe câmpul de luptă. Cum au ajuns să înlocuiască tancurile cu...
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Andreea Marin, mesaj în versuri, cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale: "Nu vreau obrăznicie...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, ovaționat cinci minute la Cannes 2025 pentru „Mission: Impossible 8”. Răspuns misterios legat de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...