"Vă vor trata astrologii, numerologii". Cresc tensiunile în sănătate, medicii amenință că închid cabinetele, iar 4.000 se pot pensiona

Data actualizării: Data publicării:
medici la protest in fata unui spital
Nemulțumirea crește în rândul medicilor de familie și a celor din policlinici. Aceștia amenință că își vor închide cabinetele din cauza reducerilor de bugete, de la 1 februarie. FOTO: INQUAM PHOTOS - Sabin Cîrstoveanu

Nemulțumirea crește în rândul medicilor de familie și a celor din policlinici. Aceștia amenință că își vor închide cabinetele din cauza reducerilor de bugete, de la 1 februarie. Președintele asociației medicilor de ambulator, Cosmin Alexandrescu, spune că pacienții vor ajunge să fie tratați de astrologi și numerologi.

Cosmin Alexandrescu, asistent medical de ambulator: "Dacă se continuă cu acest val, mulți dintre colegi nu vor mai putea supraviețui ca activitate medicală. Nu vor avea altă opțiune decât să plece din țară. De dumneavoastră se vor ocupa... cei nou introduși în nomenclator: prezicătorii, numerologii, astrologii".

Medicii de familie ar putea cere bani pacienților, dacă statul nu rezolvă urgent problemele cu banii decontați de la CNAS. Fostul președinte al Casei Naționale de Sănătate, Cristian Celea, atrăgea ieri atenția că banii în Sănătate ajung numai până în luna septembrie.

Cristian Celea: "Mai mult ca sigur vor fi deficiențe către trimestrul 4. La un nivel al bugetării pe capitole și subcapitole a anului 2024 la marea majoritate sumele ajung până în luna septembrie octombrie"

Noul președinte al CNAS a fost numită aseară Valeria Herdea, preşedintă a Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie şi vicepreşedintă a Colegiului Medicilor din România. Decizia premierului Marcel Ciolacu privind numirea Valeriei Herdea în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie şi preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.

Joi vor începe negocieri între noul președinte al CNAS și medicii de familie. Până acum Herdea a susținut aceste drepturi ale medicilor de familie, dar e de văzut cum vor evolua discuțiile având în vedere semnalele că nu sunt bani pentru spitale.

Ieri au fost proteste în policlinicile din țară. Se pregătesc să iasă în stradă și medicii de familie. Cu toții sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie. 

Sunt aproape 4.000 de medici de familie care ar putea să iasă la pensie. Sunt aproape 3.000 care au vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani și sunt peste 800 care au peste 70 de ani. Ei spun că dacă acest proiect rămâne decizie și va intra în vigoare de la 1 februarie, atunci preferă să iasă la pensie. Asta înseamnă că sistemul de medicină de familie va rămâne fără 4.000 de medici de familie, în condițiile în care oricum este un deficit foarte mare. Sunt sute de localități fără medici în acest moment.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri