55% dintre români vor să se vaccineze anul acesta. Ce motive invocă cei care refuză vaccinarea. Sondaj

Data publicării:
femeie in varsta care este vaccinata
Foto: Guliver/GettyImages

Mai mult de jumătate dintre români declară că intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai, scrie Agerpres. Dintre cei care refuză vaccinarea, cei mai mulți motivează cu teama de efecte adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.

55,2% dintre români spun că se vor vaccina împotriva COVID-19 în acest an, 39,4% afirmă că nu intenţionează să facă acest lucru, iar 5,4% nu ştiu sau nu au răspuns, potrivit sondajului.

Dintre cei care intenţionează să se vaccineze, 42% au vârste între 18 şi 29 de ani, comparativ cu 72% dintre persoanele de peste 60 de ani.

Dintre cei care nu intenţionează să se vaccineze, 49% declară că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce 49% spun că şi-ar putea schimba opinia în viitor. 2% nu ştiu sau nu au răspuns.

Teamă de reacții adverse

Principalele motive invocate de cei care nu intenţionează să se vaccineze sunt teama de reacții adverse și neîncrederea în vaccin sau chiar în existența virusului.

  • posibile reacţii adverse - 30,9%
  • neîncrederea în eficienţa serului - 26,8%
  • informaţii insuficiente despre imunizarea anti-COVID - 14,7%
  • nu cred că virusul SARS-CoV-2 există - 12,7%
  • sunt împotriva vaccinurilor, în general - 5,8%
  • alt motiv - 8,2%
  • nu au răspuns - 0,9%

Cercetarea mai arată că 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală şi periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, 10,4% susţin că este o minciună, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Totodată, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de a apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Au încredere în informaţiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionaţi, 33,9% nu au încredere, iar 3,7% nu au răspuns.

Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Vaccinarea - alegere personală

Conform sondajului, 65,8% dintre cei chestionaţi declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli, 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de două-trei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des. 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus, 33,7% consideră contrariul, iar 11,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, 83% dintre români susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetăţean, 16,4% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie, iar 0,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi care ar fi principalul lucru care ar putea contribui la creşterea încrederii în vaccinurile anti-COVID-19, 23,5% dintre respondenţi menţionează un număr foarte mic de cazuri în care administrarea a avut efecte adverse, 22,4% o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical, 13,1% o rată mare de vaccinare în alte ţări, 10,3% vaccinarea liderilor statelor lumii - preşedinţi, prim-miniştri, miniştri. 22,5% declară că nimic nu le-ar creşte încrederea în vaccinurile anti-COVID-19, iar 8,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

Încredere în procesul de aprobare

Majoritatea românilor (54,2%) au încredere multă şi foarte multă în procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulate de instituţii medico-sanitare din diverse ţări din Uniunea Europeană, 50,4% au încredere multă şi foarte multă în procesul derulat de instituţii de profil din SUA, iar 45% în procesul din România.

În procesul de avizare şi aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituţii medico-sanitare din China au încredere multă şi foarte multă 26,3% dintre cei intervievaţi, iar în procesul derulat de instituţii de profil din Rusia - 25,9% dintre respondenţi.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

Cercetarea a fost realizată la comandă, în cadrul unui proiect independent de cercetare iniţiat şi coordonat de think-tankul STRATEGIC Thinking Group - Asociaţia Grupul de Gândire Strategică.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita