Video Azi începe pelerinajul la Sf. Parascheva. Medic din Iași: Să nu aibă cineva ideea să vină să se trateze. Spitalele, aici, abia fac față

Ligia Pricopi Data publicării:
preoti poarta pe umeri racla cu moastele sfintei parascheva
Pelerinajul la racla cu moaștele Sfintei Parascheva din Iași este cel mai mare eveniment ortodox de acest gen din România Foto: Inquam Photos / Liviu Chirică

Cel mai mare pelerinaj din România începe astăzi, la Iași, în ciuda faptului că localitatea se apropie de 8 infectări la mie. La racla Sfintei Parascheva pot merge atât oameni vaccinați, cât și nevaccinați. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au cerut ca pelerinajul organizat la moaștele Sfintei Parascheva să se desfășoare fără niciun fel de restricții și au spus că sunt pregătiți să organizeze sărbătoarea în cele mai bune condiții.

Înghesuială, huiduieli, steaguri - așa a fost anul trecut în prima zi a pelerinajului de Sfânta Parascheva în Iași. Erau oameni cu mască, alții fără, cozi și aglomerație la racla cu moaște. Deși erau impuse unele restricții, autoritățile au cedat în fața protestatarilor care au huiduit la Iași în timpul liturghiei și i-au lăsat să intre în Catedrala Mitropolitană. Și dacă inițial și preoții spuneau că oamenii vor trebui să renunțe la apropierea fizică de racla sfintei, atât autoritățile, cât și Biserica i-au lasat până la urmă pe toți să facă ce au vrut.

Anul trecut, de hramul Sfintei Parascheva, România trecea de 4.000 de cazuri noi de COVID pe zi. Anul acesta, sunt aproape de patru ori mai multe cazuri noi pe zi. Cu toate acestea, sunt așteptați la Iași mii de credincioși, din toate colțurile țării, indiferent că sunt sau nu vaccinați.

Traseu de tip labirint pentru credincioși

Culoarul de acces către racla Sfintei Parascheva din curtea Catedralei Mitropolitane se întinde pe o distanță de un kilometru și jumătate. Va putea prelua aproximativ 1000 de pelerini, de 10 ori mai mult față de evenimentele din anii precedenți. Este pentru prima oară când a fost gândit un astfel de sistem, un traseu labirintic, astfel încât foarte puțini oameni să stea la rând în stradă, în afara catedralei, așteptând să se roage în fața raclei.

Organizatorii dau asigurări că au luat măsuri stricte pentru a preveni îmbolnăvirile. 350 de voluntari se vor ocupa ca toate măsurile să fie respectate.

„Voluntarii vor veghea ca pelerinii să respecte rândul, să poarte mască, vor oferi măști. Avem câteva mii de măști pregătite, putem merge și până la 30.000 de măști. Sunt vreo 400 de litri de dezinfectant”, detaliază Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Citiți și: Regulile anunțate de Mitropolia Moldovei pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași

La Iași, incidența se apropie de 8 la mie

Chiar și așa, unii oameni rămân prudenți, mai ales că în Iași incidența se apropie de 8 la mie.

- De COVID vă temeți?

- Da! Mă tem, că e este o boală. M-am vaccinat, în familie toți ne-am vaccinat, spune o femeie.

- Sigur că boala ne îngrijorează, sigur că noutatea acestei situații este cea care ne apasă și ne deschide perspective sumbre, dar viața merge înainte, spune o altă credincioasă.

- Mă gândesc că nu o să fie chiar atât de aglomerat ca în alți ani și suntem bucuroși că s-a putut organiza anul acesta, mărturisește o altă femeie.

Spitalele sunt pline

Medicii trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe credincioși că dacă au probleme mari de sănătate, mai bine stau acasă, pentru că nu vor putea conta pe serviciile medicale din Iași.

„Să nu aibă cineva ideea să vină către Iași să se trateze, să fie văzut într-un spital, pentru că efectiv spitalele de aici abia fac față pacienților din Iași. E clar că sunt depășite de numărul acestor pacienți și nu vor putea asigura asistența medicală de urgență sau de specialitate”, a declarat medicul Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Pelerinajul de la Iași se va încheia pe 15 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Câți angajați are Selly la compania pe care o conduce. Vloggerul a vorbit deschis despre investițiile pe care...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...