O clădire bizară îi scandalizează pe clujeni. Primăria spune că investitorul a obținut avizul direct de la București

Data publicării:
cladire controversata cluj
Un hotel care se construiește pe o stradă cu clădiri istorice din Cluj-Napoca stârnește nemulțumirea localnicilor din cauza arhitecturii dizarmonice Foto: captură video Digi24

O clădire de-a dreptul bizară care se construiește în centrul istoric al orașului Cluj-Napoca a stârnit un val de reacții pe internet. Primăria spune că nu a dat aviz favorabil, prin comisia Monumentelor Istorice, dar că investitorul l-a obținut direct de la București. Oamenii fac haz de necaz și se întreabă dacă nu cumva este o navă spațială sau un sicriu.

Clujenii fac haz de necaz cu noua clădire de pe strada Avram Iancu, punct de referință în istoria Clujului. Experții spun că aceasta va strica aspectul medieval conservat cu mare grijă până acum.

„L-am văzut construind, dar nu l-am văzut așa înalt”, spune o clujeancă.

„Urâtă, nu urâtă, foarte urâtă și nu știu ce folos. Nu-l văd încadrat bine”, este de părere o altă femeie.

Planul urbanistic al clădirii s-a conturat acum mai bine de 15 ani. Construcția a întârziat să apară, pentru că antreprenorul nu a primit aviz favorabil de la Comisia Monumentelor Istorice.

„Începând cu anul 2005, când a început întocmirea documentației de PUZ de către unii dintre colegii noștri, s-au schimbat o serie de firme de birouri de arhitectură, o serie de volumetrii pentru această intervenție. S-au obținut toate avizele care erau necesare, precum și toate autorizațiile care erau necesare. Cred că este foarte dizarmonică, cred că creează un precedent care ar trebui analizat”, spune Daniela Maier, președinta Ordinului Arhitecților Transilvania.

Cine este proprietarul

„Dânșii au trecut de comisia zonală a Monumentelor Istorice din Cluj, care a dat aviz nefavorabil, și au obținut avizul direct de la București, de la Comisia Națională a Monumentelor Istorice, iar acest lucru ne-a determinat și pe noi să eliberăm autorizația de construire, având în vedere faptul că aveau toate documente necesare”, a explicat Iulia Perșa, șef birou mass-media la Primăria Cluj-Napoca.

Hotelul este construit acum în locul Grădinii Botanice a Academiei Române, filiala Cluj. Vecinii care locuiesc în clădirile de mare însemnătate istorică au dat în judecată constructorul, dar fără rezultat.

„O acțiune foarte violentă la adresa istoriei Clujului și mă tem că este doar începutul unui șir de agresiuni la adresa patrimoniului Clujului. Suntem cu această clădire în zona zero a orașului, în zona cea mai veche și cea mai încărcată de istorie. Pe locul pe care se află acest hotel și în jurul lui sunt straturi multiple ale istoriei orașului, sunt locuri de memorie, care vin din lumea romană, lumea medievală”, explică Ciprian Mihali, conferențiar al Universitatea Babeș-Bolyai.

Proprietarul este Dumitru Ghișe, om de afaceri condamnat anul trecut la 7 ani de închisoare pentru evaziunea fiscală în „Dosarul Motorina”. Acesta deține mai multe lanțuri de hoteluri.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri