PC propune introducerea indemnizaţiei pentru bunici  

Data publicării:
112311 grandparents baby 544111123141545111123151917

Partidul Conservator anunţă că a pregătit o propunere legislativă care prevede posibilitatea ca bunicii să beneficieze de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului, în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească doi ani.

PC menţionează că propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.

Conservatorii precizează că sunt multe familii în care bunicii joacă un rol foarte important în creşterea nepoţilor, îndeosebi la vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.

PC spune că în anul 2008 Bulgaria a modificat „Legea pentru stimularea angajării forţei de muncă”, stabilind acordarea „alocaţiei de bunic”, astfel că bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009, să-şi îngrijească nepoţii, până la împlinirea vârstei de trei ani, pentru o sumă de 123 euro.

În Ungaria, se acordă „alocaţia pentru îngrijire la domiciliu”, în cuantum de 107 euro, părinţilor care au grijă de copii până la vârsta de trei ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grijă de nepoţi cu vârsta între 1-3 ani la domiciliul părinţilor.

Şi în cazul Bulgariei, şi în cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minimă pentru limită de vârstă, precizează PC.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri