Pericolul din viitor pentru sistemul de pensii: Declinul ar putea începe în 2030 când generația „decrețeilor” se va pensiona

Data actualizării: Data publicării:
O persoană în vârstă se uită într-un portofel gol.
Foto cu caracter ilustrativ: GettyImages

În 2030 ar putea începe declinul sistemului de pensii. Generația „decrețeilor” se va pensiona, iar numărul angajaților ar putea fi mai mic decât cel al vârstnicilor. Estimările arată că, până în 2060, unu din trei români va avea peste 65 de ani. În 2015, doar 20% din populație avea peste 65 de ani.

În ultimii 10 ani numărul românilor apți de muncă a scăzut cu un milion. Iar în 2030 am putea avea mai mulți pensionari decât angajați. Atunci va începe să se pensioneze generaţia „decrețeilor”. În perioada 1967-1969 s-au născut circa 1,4 milioane de persoane.

Adrian Bența- analist fiscal: Această generație, care este cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, va fi într-adevăr o presiune foarte mare pe sistemul public de pensii. Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi.

Lucrurile nu vor sta mai bine nici după 2030. Estimările arată că în 2060 populația țării va scădea cu 6 milioane de locuitori. Unu din trei români vor avea peste 65 de ani. În plus, creșterea speranței de viață până spre 84 de ani, înseamnă că va crește perioada în care se va încasa pensie. În prezent, sunt 4,7 milioane de pensionari și 5,6 milioane de salariați.

Marian Preda, rector Universitatea București: Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. Mai ales dacă s-au pensionat anticipat. În acest condiții este un mare semn de întrebare. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?

Claudiu Cazacu - analist economic: În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Cu alte cuvinte el nu este echilibrat. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare.

Chiar dacă specialiștii atrag atenția că într-un asfel de scenariu, statul va avea o misiune dificilă să plătească pensiile, ministrul Muncii este optimist.

Marius Budăi - ministrul Muncii: A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunţi pentru 2050, eu cred că este cam mult. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape.

În prezent deficitul bugetul asigurărilor sociale este de aproximativ 11 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie să-i suplimenteze din bugetul de stat.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri