Țări din „zona verde”. Marcel Vela, precizări despre situația în care cineva ar putea rămâne totuși în autoizolare la întoarcere

Data actualizării: Data publicării:
cnsu declaratii vela ID_24_CNSU_DECLA_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul de interne Marcel Vela a făcut câteva precizări importante, sâmbătă seara, la Digi24 în legătură cu lista țărilor pentru care a fost eliminată măsura de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele asimptomatice care vin din aceste state în România.

Deci, prima condiție pentru a nu intra în autoizolare este care persoanele care vin în România - indiferent pe ce cale rutiera, aeriana, feroviară - să fie asimptomatice.

Lista cuprinde 17 țări, exclusiv din Europa, și a fost întocmită pe baza unor criterii care arată că răspândirea epidemiei de coronavirus în aceste teritorii este extrem de limitată. Lista poate fi consultată și pe site-ul Ministerului de Interne, și pe site-ul Poliției de Frontieră, dar în mod special pe site-ul Institutului Național pentru Sănătate Publică.

Lista va fi actualizată săptămânal, va fi aprobată în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și va intra în vigoare imediat în ziua următoare, adică după 24 de ore după ce este anunțată de către INSP, a spus ministrul Marcel Vela la Digi24. INSP-ul măsoară la nivel european statele care înregistrează un număr de maximum 5 persoane îmbolnăvite la un milion de locuitori, ca medie pentru ultimele 14 zile.

Ce s-ar întâmpla cu cineva care se află într-o țară care îndeplinește condițiile atunci când pleacă în concediu, dar între timp se schimbă lucrurile?

„Dacă apar focare în țara respectivă și lucrurile se schimbă, în mod evident, și din punct de vedere sanitar, și din punct de vedere al protejării familiei respective sau a cetățeanului respectiv, cât și a celor apropiați lui, va intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile”, a explicat Marcel Vela la Digi24.

Dacă un cetățean pleacă dintr-o țară din „zona verde”, dar în drumul spre casă traversează o țară în care lucrurile stau diferit, el nu va trebui să stea în autoizolare la domiciliu atunci când ajunge în România. „Țările de tranzit nu sunt considerate ca locație de pornire și nu se intră în izolare, pentru că în toate statele, așa cum a fost și în Ungaria și cum am organizat și noi pentru Bulgaria, sunt anumite culoare de tranzit pe care le folosesc statele respective pentru cei care vin din state care sunt înregistrate cu multe focare de infecție”, a spus Marcel Vela.

Ministrul de interne crede că există o responsabilitate la nivelul cetățenilor și are încredere că aceștia vor fi precauți în continuare și vor respecta recomandările. La fel de optimist este ministrul și în privința votului de săptămâna viitoare din Parlament în legătură cu prelungirea stării de alertă. „Sunt optimist, pentru că mă bazez şi pe responsabilitatea parlamentarilor şi politicienilor, pentru că dincolo de orice polemică, dincolo de orice contradicţie politică sau parlamentară,  cred că există un interes naţional: grija pentru sănătatea publică şi pentru viitorul naţiunii”, a declarat Marcel Vela la Digi24.

Citiți și: Statele pentru care măsura suspendării zborurilor a rămas în vigoare. Lucian Bode: Lista se va actualiza săptămânal

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri