Boala „căprioarei-zombie” s-a răspândit deja în cel puțin 24 de state americane, avertizează Centrul pentru controlul și prevenția bolilor. Oamenii de știință din SUA nu știu însă cum a apărut această denumire populară pentru boala pe care ei o numesc „chronic wasting disease” sau „boala degradării cronice”.
Foto: Shutterstock
„Boala degradării cronice” este o afecțiune fatală, o boală progresivă neurodegenerativă care afectează căprioarele, renii și elanii. A fost descoperită în anii '60, la o căprioară care trăia într-o fermă din Colorado. Încă de atunci, afecțiunea îi intrigă pe cercetători.
Oamenii se întreabă acum dacă nu cumva carnea contaminată ar putea afecta populația, iar cercetătorii americani încearcă să determine în prezent cât de mare este posibilitatea ca acest lucru să se întâmple. Asta cu ajutorul unui grup de oameni care au consumat fără să știe carnea unei căprioare bolnave.
S-a întâmplat în data de 13 martie 2005, atunci când conducerea unei companii de pompieri din comitatul Oneida, New York, a hrănit între 200 și 250 de oameni cu preparate din carne de căprioară contaminată. Nu știau că animalul suferea de afecțiune, boala fiind descoperită la testele ulterioare.
Pentru că nu multe se cunosc despre această afecțiune și mai ales despre ce se întâmplă atunci când un om consumă carne cu probleme, Departamentul pentru sănătate al comitatului Oneida a monitorizat 80 de oameni din grupul expus bolii.
Împreună cu experți ai Universității de Stat din New York-Binghamton, cei de la Departamentul pentru sănătate au monitorizat persoanele, majoritatea bărbați caucazieni, timp de șase ani, pentru a înregistra orice simptome neobișnuite.
Într-un studiu publicat recent în jurnalul medical „Public Health” (n.r. Sănătate Publică), oamenii de știință au tras concluzia că „nu au existat schimbări semnificative din punct de vedere al sănătății”. Toți cei 80 participanți la studiu au declarat însă că au mâncat mai puțin vânat după această experiență.
Medicii au observat la respectivele persoane anumite probleme de sănătate precum pierderea vederii, boli de inimă, diabet, schimbări de greutate, hipertensiune sau artrită, însă acestea au fost puse pe seama înaintării în vârstă.
Va afecta pe viitor boala „căprioarei-zombie” oamenii?
„Este singurul studiu pe această temă care a urmărit evoluția în timp a unor persoane care au mâncat carne contaminată”, a spus Ralph Garruto, cercetător și profesor de biologie la Universitatea Binghamton, pentru USA Today.
Garruto a dezvăluit că verifică starea celor 80 de persoane participante la studiu o dată la doi ani, urmând ca în această primăvară să le facă o nouă vizită. Șansa să apară simptome scade în timp, a explicat acesta, însă există o mică posibilitate ca cineva să prezinte pe viitor semne de boală.
Până acum nu au fost raportate cazuri de oameni care să se fi îmbolnăvit de această afecțiune, însă Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA și oficialii care administrează domeniile de vânătoare avertizează vânătorii să fie precauți, mai ales în zonele în care boala a fost deja depistată.
În testele de laborator, însă, boala „căprioarei-zombie” a reușit să treacă între specii. Chiar și așa, experții americani spun că în natură există încă o barieră puternică ce împiedică boala să se transmită de la o specie de animal la alta.
Însă întotdeauna există posibilitatea ca afecțiunea să evolueze și să sufere mutații. Astfel, în anii care urmează ar putea trece bariera între specii și ar putea ajunge chiar și la oameni.
Nouă ne pasă ca datele tale personale să rămână confidențiale
Noi și partenerii noștri 142 stocăm și/sau accesăm informații pe dispozitivul dvs., precum identificatorii cookie unici pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Puteți accepta sau gestiona alegerile dvs. făcând clic mai jos sau în orice moment, pe pagina cu politica de confidențialitate. Aceste alegeri vor fi raportate partenerilor noștri și nu vă vor afecta navigarea.Mai multe detalii
Noi si partenerii nostri (retelele de socializare si agentiile de publicitate partenere, precum si furnizorii nostri de servicii de date analitice) prelucram date pentru a permite website-ului sa functioneze, pentru a personaliza continutul si anunturile publicitare afisate in functie de interesele si/sau profilul dvs., pentru a va oferi functionalitati aferente retelelor de socializare si pentru a analiza traficul pe website. Beneficiati de drepturile prevazute de art. 15-22 din GDPR in legatura cu prelucrarea datelor cu caracter personal. Aceste drepturi pot fi exercitate prin modalitatea indicata aici. Prin click pe “ACCEPT TOATE”, acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie, care implica inclusiv acceptul dvs. cu privire la stocarea/accesarea informatiilor de catre Vendor-ii cu care colaboram. Prin click pe “VREAU SA MODIFIC SETARILE INDIVIDUAL” puteti schimba preferintele in mod individual, mai putin cele legate de cookie strict necesare pentru functionarea website-ului.
Atât noi, cât și partenerii noștri prelucrăm datele pentru a oferi:
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.