Fermierii britanici duc dorul muncitorilor români. Pandemia le-a arătat ce ar putea urma după Brexit și sunt îngroziți

Data publicării:
Mark Thorogood, fermier britanic, spune că muncitorii români sunt vitali pentru agricultura britanică
Mark Thorogood, fermier britanic, spune că muncitorii români sunt vitali pentru agricultura britanică Foto. captură TV

E perioada în care mulți români ar fi bineveniți în Marea Britanie, pentru că ei reprezintă o mare parte a muncitorilor agricoli sezonieri. Dar, din cauza pandemiei, călătoriile între Marea Britanie și România au fost restricționate. Așadar, mii de lucrători lipsesc acum din fermele britanice. Guvernul și-a îndemnat propriii cetățeni să culeagă ei recoltele din Marea Britanie. Chiar și Prințul Charles s-a alăturat campaniei. Dar nu este atât de ușor cum pare. Mark Thorogood este proprietarul fermei New Moor și se îndoiește că muncitorii locali sunt soluția. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 21:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

De departe, pare un peisaj rustic, dar aceasta este autoproclamata „armată terestră” britanică, aflată în acțiune pe timpul crizei coronavirusului. Este, de asemenea, o pregătire pentru Brexit, atunci când muncitorii din Europa de Est ar putea lipsi din fermele britanice, ca acum. Unul dintre motivele Brexitului era păstrarea locurilor de muncă pentru britanici. Oare dă rezultate?

 

„Știi cum e ... Am o mulțime de prieteni rămași fără loc de muncă care ar fi mai mult decât dornici să lucreze din greu. Așa că nu cred că avem nevoie de mai mulți muncitori din Europa de Est” - era argumentul unui militant pro-Brexit.

Fermierul Mark Thorogood vede lucrurile altfel. A trebuit să-și instruiască bine noile ajutoare.

Britanică: „Acum îi respect pe românii care vin și lucrează aici în fiecare an”

„Pentru ei este ca o vacanță, o poveste. Așa că lucrurile au mers în jur de o săptămână. Dar apoi le-am spus că trebuie să conștientizăm că suntem aici cu un scop. Trebuie să îmi culeg recolta. Dacă nu reușesc să fac profit sau cel puțin să-mi acopăr cheltuielile, prezența lor aici este inutilă”, mărturisește Mark Thorogood, cultivator de sparanghel.

De atunci, ajutoarele sale britanice s-au pus pe treabă, însă iluziile lor despre viața idilică la fermă s-au năruit.

Robert Hawkins, tâmplar de meserie, a fost surprins că recoltarea sparanghelului necesită atâta îndemânare.

 

„La prima vedere, pare că doar culegi niște verdeață din noroi. Dar nu este așa. Cred că și Mark a trebuit să fie foarte răbdător cu noi, până am învățat. Pentru că trebuie să... „citești” sparanghelul: trebuie să decizi dacă este suficient de mare sau dacă ar fi mai bine să-l mai lași câteva ore… Și toate astea au durat ceva timp”, spune Robert Hawkins.

 

„Nu sunt foarte sigură, să fiu sinceră. Acum respect munca pe care o fac. Și știu că de fapt este mult mai greu decât pare. Dar da, îi respect pe românii care vin și lucrează aici în fiecare an, pentru că nu este o muncă ușoară”, spune o culegătoare autohtonă de sparanghel.

Șef de echipă, adus din Ungaria: „Englezii sunt mai... fericiți. Românii și bulgarii muncesc și atât”

Șeful de echipă, Csabo, e din Ungaria și le-a arătat noilor recruți cum stă treaba. Încearcă să fie diplomat când ne spune cum lucrează cu noua echipă.

„Este diferit. Englezii sunt mai fericiți. Românii și bulgarii muncesc și atât. Nu vorbim cu adevărat, doar muncesc. Acum am o echipă fericită și toată lumea este fericită. Asta e bine”, spune Csabo.

Așadar, britanicii din campaniaCuleg pentru Marea Britanie” nu sunt o soluție pe termen lung. Muncitorii din Europa de Est angajați de Thorogood lucrează mai repede și sunt mai motivați.

Fermierul ar fi distrus dacă un Brexit fără acord i-ar obliga pe cetățenii UE să obțină viză de muncă. Mai ales după anul pe care l-a avut.

„Speranța mea, după acest an, este în primul rând ca guvernul britanic și publicul britanic să înțeleagă ce e nevoie. Ei joacă un rol important. Nu există nicio îndoială în acest sens: fără această forță de muncă străină va apărea o lipsă de productivitate în întreg Regatul Unit”, avertizează fermierul.

Perspective sumbre după Brexit

Situația lui Mark Thorogood, cultivatorul de sparanghel, nu stârnește prea multă îngrijorare la Londra în acest moment. Deși criza coronavirusului a împiedicat negocierile pentru Brexit, guvernul lui Boris Johnson refuză să prelungească perioada de tranziție.

„Să fim foarte clari, poziția noastră este neschimbată. Perioada de tranziție se încheie la 31 decembrie, e stabilit prin lege. Nu există nicio intenție de a o schimba”, a declarat  Dominic Raab, ministrul britanic de externe.

Situația stă așa și pentru că majoritatea membrilor guvernului Johnson sunt susținători ai Brexitului și resping orice prelungire.

David Henig a participat la multe dintre negocierile cu Uniunea Europeană și crede că probabil se vor încheia cu un eșec.

„Cred că guvernul Regatului Unit consideră în continuare că obținerea unui acord comercial e ceva simplu. De ce nu ni se oferă un acord comercial și gata? Nu își dau seama cât de complicat e acest lucru. De aceea avem nevoie de mai mult timp. Dar cei care au pledat pentru Brexit spun că la mijloc e un complot al celor care nu au vrut să părăsească UE. Orice prelungire - chiar și o zi în plus - e un complot: perioada de tranziție nu trebuie extinsă”, explică David Henig, director de proiecte comerciale.

Mark Thorogood știe acest lucru prea bine, dar speră că pandemia îi va face să se răzgândească.

Și sper ca publicul britanic, dar și cel german să înțeleagă că avem nevoie de forța de muncă străină. Și probabil să le arătăm muncitorilor un pic mai mult respect și faptul că e mare nevoie de ei aici. Contribuția lor e vitală pentru economie”, spune Mark Thorogood.

Totuși, dacă Marea Britanie și UE nu ajung la un acord, Mark Thorogood ar putea să nu aibă altă opțiune decât să mobilizeze „armata terestră” britanică și anul viitor.

Citiți și: Din cauza lipsei de mână de lucru, fermierii britanici vor fi nevoiți să folosească roboți care să culeagă fructe și legume

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri