Analiză Business Club. Salarii mai mari sau contribuții sociale mai mici? Care sunt efectele în economie

Data publicării:
bani lei salarii

Efectele în economie sunt total diferite. Reîntregirea salariilor bugetarilor a arătat că veniturile suplimentare nu s-au văzut în consum.

Dacă s-ar tăia CAS, chiar dacă banii nu ajung la salariat, se îmbunătăţeşte mediul de afaceri.

În plus, impactul este total diferit. Creşterea salariilor bugetarilor ar avantaja 1,2 milioane de oameni, angajaţii direcţi ai statului. De reducerea CAS ar beneficia 6,3 milioane de oameni care au contracte sub diverse forme pentru care se plătesc contribuţii. Chiar dacă s-ar putea să nu ajungă direct la salariat, sunt mai mulţi bani în economie.

Impactul reducerii CAS ar fi, potrivit Finanţelor, o scădere brută a veniturilor bugetului

de 675-700 de milioane de euro. Totuși, nu sunt luate în calcul reducerea evaziunii şi, mai ales, faptul că statul va plăti el însuşi mai puţin CAS pentru angajaţii proprii, căci are un sfert din salariaţii țării.

Dacă s-ar majora salariile bugetarilorcu 3-4% s-ar cheltui cu 425 de milioane de euro mai mult în acest an. Plus tot premierul spune că vor creşte pensiile cu 3-3,5%, ceea ce înseamnă alte 400 de milioane în plus faţă de acest an.

Astfel, s-ar depăşi de fapt impactul reducerii CAS cu 3%. Dacă sunt lăsaţi mai mulţi bani în economie aceştia vor genera la rândul lor mai mulţi bani, chiar şi pentru stat.

Totuși, acest lucru nu se potriveşte cu planurile electorale. În 2014 vor fi alegeri europarlamentare și prezidenţiale, iar electoratul trebuie stimulat. Reducerea CAS nu se simte direct, dar câșiva lei în plus la pensie sau la salariu se văd.

Dacă cresc salariile și pensiile, dar nu vin bani la buget, sunt taiatate cheltuieli care ar putea să genereze creştere economică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri