BUSINESS CLUB. Cafeaua verde din România s-a scumpit cu 30 la sută în ultimul an

Data publicării:
cafea mfax

Cafeaua este exemplul clasic că în România conceptul de ieftinire este neîntâlnit. La cafea în aceste vremuri avem toate ingredientele pentru o ieftinire serioasă la consumator. Față de începutul lui 2011, prețul pe piața internațională este de aproaspe trei ori mai mic. Și în doi ani, în România cafeaua s-a tot scumpit. Costurile s-au transformat în marjă de profit cât mai mare.

Cafeaua verde din România s-a scumpit cu 30 la sută în ultimul an. Asta în vreme ce cotaţia internaţională pentru aceeaşi cafea a scăzut cu peste 30 la sută, arată o analiză a casei de brokeraj XTB în perioada ianuarie 2012-ianuarie 2013. S-a ajuns astfel ca un kilogram de cafea verde să coste 45 de lei în prezent, faţă de 35 de lei acum un an. Parte din creştere a fost generată de un curs de schimb mai ridicat cu cinci la sută folosit la calcularea accizei pentru cafea începând cu 1 ianuarie 2013. Însă până la un plus de 30%, cât s-a înregistrat, este mult.

„Această cafea verde nu poate fi cumpărată foarte uşor în România şi cei care sunt interesaţi să o procure apelează la anumiţi intermediari şi de aceea şi preţul acesta crescut”, spune Răzvan Mihai, analist tehnic XTB.

Cafeaua verde este produsă în cantități mari în America de Sud sau în Africa, iar apoi ajunge în Europa prin Spania, Germania sau Franța. Tot acest lanț de intermediari face ca prețul cafelei să fie mai crescut în piețele de desfacere mai mici, cum este cea din România.

Și cafeaua arabică prăjită are un preţ foarte ridicat. Media preţurilor la cele mai consumate mărci este de 50 de lei pe kilogram. Din această valoare, un leu înseamnă acciza, 10 lei este materia primă- cafeaua verde, iar restul de 39 de lei reprezintă costurile şi mai ales adaosul pe tot lanţul comercial.

„Cei mai mari producători de cafea şi comercianţi aduc cafeaua pe piaţa din România la un preţ mai mic pentru că pe piaţa internaţională a scăzut cu 34 la sută preţul cafelei verzi, şi-atunci ei se bazează pe un preţ mai mic pentru a crea o cerere mai mare”, explică Răzvan Mihai.

Preţurile ridicate ale cafelei menţin consumul de cafea la niveluri scăzute în comparaţie cu alte ţări ale Uniunii Europene. Un român consumă, în medie, 2,5 kilograme de cafea, de aproape 10 ori mai puţin decât un luxemburghez. Chiar şi Bulgaria înregistrează un consum mai mare, de trei kilograme pe cap de locuitor.

De alfel, România este şi una dintre puţinele ţări membre ale Uniunii Europene în care cafeaua este accizată. Doar în Germania şi în Letonia mai există accize la cafea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita