Compensarea facturilor la energie, cuprinsă în proiectul de buget la Ministerul Energiei și Ministerul Muncii

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - BRIEFING - 21 NOI 2024
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Ministerul Energiei are prevăzuţi în buget 1,5 miliarde de lei pentru plata cererilor de decontări acordate furnizorilor de energie în baza schemei de plafonare-compensare, o sumă similară fiind alocată şi în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, potrivit proiectului de buget aferent anului 2025, publicat joi seara.

În bugetul Ministerului Energiei, la capitolul 80.01 „Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă”, titlul 40 "Subvenţii", este prevăzută suma de 1,5 miliarde de lei pentru plata cererilor de decontări formulate în cazul consumatorilor noncasnici, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, tot 1,5 miliarde de lei sunt alocaţi în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la capitolul 68.01 "Asigurări şi asistenţă socială", titlul 57 "Asistenţă socială" pentru plata cererilor de decontări formulate de furnizorii de energie în baza prevederilor aceleiaşi OUG, pentru consumatorii casnici, conform Agerpres.

„În anul 2025, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în situaţia în care fondurile asigurate din contul de disponibil prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, nu asigură plata integrală a cererilor de decontări transmise conform prevederilor acestui act normativ, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei pot efectua plăţi, din bugetul propriu, pentru achitarea acestora”, se arată în proiectul de act normativ.

Măsurile de urgenţă fiscală ar trebui să fie eliminate

Însă, conform raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia acesteia pe anii 2026-2028, aceste măsuri de urgenţă fiscală luate pentru a răspunde şocului preţurilor la energie ar trebui să fie eliminate cât mai curând posibil.

„Sprijinul bugetar nespecific prelungit acordat gospodăriilor şi întreprinderilor nu este instrumentul potrivit în situaţia actuală, deoarece sporeşte presiunile inflaţioniste şi contribuie la o politică monetară restrictivă prelungită. De asemenea, limitează marja bugetară pentru cheltuielile productive, de exemplu pentru investiţiile verzi şi digitale. Sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile ar trebui să fie acordat în mod specific prin intermediul sistemelor de protecţie socială şi al plaselor de siguranţă socială instituite”, prevede raportul.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a primit de la furnizorii de energie cereri de decontare pe schema de compensare-plafonare în valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, iar în perioada decembrie 2024 - 23 ianuarie 2025 au fost verificate şi trimise spre plată Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) cereri de aproape 327 milioane de lei, a anunţat, joi, preşedintele ANRE, George Niculescu.

ANRE are cereri care însumează aproximativ 4 miliarde de lei

„În momentul de faţă, la autoritatea de reglementare sunt depuse spre verificare şi analiză cereri care însumează aproximativ 4 miliarde de lei. În perioada decembrie - jumătatea lunii ianuarie, au fost verificate şi trimise spre plată Ministerului Energiei şi ANPIS-ului cereri în valoare de 327 de milioane de lei. Continuăm verificările, menţinem ritmul, trebuie să ţinem cont de faptul că trebuie să respectăm eşantioanele de verificare prevăzute de cadrul legislativ. De asemenea, trebuie să ţinem cont că vorbim de bani publici, bani de la bugetul de stat, de aceea verificăm cu maximă responsabilitate solicitările furnizorilor”, a spus Niculescu, într-o întâlnire cu jurnaliştii.

Potrivit sursei citate, din total, cereri în valoare de 202,561 milioane de lei au fost trimise la ANPIS, pentru consumatorii casnici, în timp ce cererile trimise la Ministerul Energiei, pentru cei noncasnici, însumează 124,25 milioane de lei.

Proiectul Legii bugetului de stat a fost făcut public, joi seară, de Ministerul Finanţelor. Documentul se va afla în analiza Guvernului în şedinţa de vineri.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”