ANRE: Limitarea vânzării de energiei doar la bursă, prea rigidă

Data publicării:
energie electrica, stalpi, retea - flickr enel
ARCHIVIO FOTOGRAFICO INTERNAZIONALE ENEL ENEL INTERNATIONAL PHOTOGRAPHIC ARCHIVE Calarasi (Romania), dicembre 2006: Tecnici controllano le strutture di una cabina di alto voltaggio della rete di distribuzione

Actualele reglementări privitoare la vânzarea energiei electrice sunt prea rigide pentru dezvoltarea pieței, crede președintele ANRE, Niculae Havrileț.

Ministerul Energiei a inițiat o dezbatere pentru modificarea articolului potrivit căruia producătorii de energie trebuie să vândă toată cantitatea de electricitate pe bursă, transparent și nediscriminatoriu, iar Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) susține că aceste discuții sunt oportune, deoarece actuala reglementare este prea rigidă pentru dezvoltarea pieței, a declarat, miercuri, președintele ANRE, Niculae Havrileț, informează Agerpres.

"Ministerul Energiei a inițiat o dezbatere pentru modificarea articolul 23 din Legea energiei, ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în piață (creșterile de prețuri din ultimele luni — n.r.). ANRE consideră că este oportună o dezbatere pe această temă, pentru a îmbunătăți funcționarea pieței și pentru a aduce predictibilitate pe piața spot, pentru că aici prețurile sunt speculative, foarte mici o dată, altă parte foarte mari, pot și chiar și negative", a precizat Havrileț, prezent la o conferință organizată de publicația energynomics.ro.

Potrivit Legii 123/2012, legea-cadru a energiei electrice, articolul 23 prevede: "(1) Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu".

Producătorii de energie sunt obligați să vândă pe bursă întreaga cantitate de electricitate după ce, în perioada 2004-2012, Hidroelectrica a încheiat mai multe contracte bilaterale cu așa-numiții "băieți deștepți din energie", la prețuri mult mai mici decât cele de piață.

Întrebat dacă ANRE este de acord să existe din nou contracte bilaterale, Havrileț a răspuns: "Noi nu spunem asta. Noi spunem să se discute. Discuția este să se poată face acest lucru la producătorii mici, în special din surse regenerabile, să nu fie obligați să meargă și ei în PZU (piața spot a bursei de energie OPCOM — n.r.). Acum cei care produc 4 MW, spre exemplu, trebuie să livreze oricând 4 MW, iar când nu bate vântul să meargă în PZU și să cumpere pentru a vinde la consumatorul lui", a explicat oficialul ANRE.

El a arătat că, potrivit participanților la piață, actuala reglementare este rigidă și împiedică astfel o bună desfășurare a pieței.

"Ei pot încheia contracte flexibile cu consumatorii lor, se pot înțelege și pot exista compensări, dacă producătorul nu îi poate livra o anumită cantitate la un moment dat", a adăugat oficialul ANRE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...