Gigantul rus Gazprom estimează o scădere a profitului de aproape 40% anul acesta în comparație cu 2022

Data actualizării: Data publicării:
Sigla Gazprom.
Gazprom, scădere a profitului. Foto: Profimedia Images

Gigantul rus Gazprom se aşteaptă în acest an la o scădere de aproape 40% a profitului înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) în comparație cu 2022, transmite Reuters. Gazprom urmează politica altor companii rusești și nu mai raportează datele exacte ale profiturilor sale, iar cifrele oferite publicității pe 2023 sunt aproximate la 2.200 miliarde de ruble, respectiv 24 de miliarde de dolari.

Gigantul rus a anunţat că, în 2023, ar urma să raporteze EBITDA (performanța financiară a companiei) de aproximativ 2.200 miliarde de ruble (24,3 miliarde de dolari), comparativ cu 3.600 miliarde de ruble în 2022.

Rezultatele includ afacerile din domeniul gazelor, petrolului şi generarea electricităţii.

Ca multe companii ruseşti, Gazprom nu mai dă publicităţii rezultatele complete de când Rusia a invadat Ucraina şi Occidentul a impus sancţiuni Moscovei.

Exporturile de gaze ale Gazprom, o sursă majoră de venituri, nu au fost sancţionate direct, dar volumele de export aproape s-au înjumătăţit anul trecut, la 101 miliarde metri cubi (bcm), în urma scăderii semnificative a vânzărilor către Europa, anterior principala sa piaţă.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al Gazprom a aprobat un program de investiţii pentru 2024 în valoare de 1.570 miliarde de ruble, în linie cu planurile prezentate în noiembrie.

Gazprom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri