Muncitorii est-europeni, acuzați de concurență neloială

Data publicării:
muncitori constructii 2

Angajaţii est-europeni sunt acuzaţi de concurenţă neloială atunci când lucrează pe salarii mici în fermele, şantierele şi abatoarele din ţările occidentale. Ca să elimine această problemă, comisarul european pentru muncă, Marianne Thyssen, va prezenta mâine o serie de măsuri bazate pe principiul „pentru muncă egală, salariu egal”. Ceea ce înseamnă că un român care culege căpşuni în Spania nu va putea să primească un salariu mai mic decât un spaniol care prestează aceeaşi meserie.

Planul Comisiei Europene sună bine, dar va fi greu de implementat. Angajarea pe bani mai puțini este efect direct al discrepanţelor dintre economii. Totul începe cu dorinţa firmelor occidentale de a avea acces la forţă de muncă mai ieftină.

Un constructor din Belgia, de exemplu, poate să subcontracteze lucrările de pe şantier către o companie care lucrează cu angajaţi români sau bulgari. De multe ori, patronii acestor firme sunt tot est-europeni care ştiu unde să găsească oameni dispuşi să muncească pe bani puţini. Salariile acceptate sunt uneori cu 50% mai mici decât în ţările în care ajung să lucreze. Dacă un francez ar primi 1.400 de euro pe lună pentru un loc de muncă în construcţii, un român ar fi dispus să lucreze pe un şantier din Franţa pentru doar 700 de euro. Salariul este de două ori mai mare decât cel din România, iar în perioada contractului, muncitorii dorm în barăcile din apropierea construcţiei, aşa că sunt scutiţi de costul cazării.

Detaliile planului întocmit de comisarul european pentru muncă nu sunt cunoscute încă, dar ar trebui să îi forţeze pe angajatori să elimine acest decalaj al salariilor. Ceea ce ar limita însă accesul angajaţilor din România şi Bulgaria la piaţa muncii din vestul Europei. Companiile occidentale nu vor mai avea interesul să lucreze cu angajaţi est-europeni dacă au salarii la fel de mari ca ale localnicilor.

Singura şansă a românilor este că uneori prestează meserii de care vesticii se ţin departe uneori, cum ar fi cele din agricultură.

Aşa-numitul dumping social este o temă aprinsă de dezbatere între ţările din Vestul Europei. În 2013, Belgia a reclamat la Comisia Europeană faptul că abatoarele din Germania folosesc angajaţi români prost plătiţi, ceea ce a dat peste cap industria cărnii în toată regiunea. Abatoarele belgiene au început să facă disponibilizări după ce a devenit mult mai rentabili pentru procesatori să tranşeze carnea în Germania. Iar acesta a fost doar un exemplu.

În unele cazuri nici măcar nu sunt respectate regulile occidentale privind salariul minim şi condiţiile de muncă. Iar aceste ilegalităţi nu vor fi oprite de noile reguli de la Bruxelles, ci de controale mai stricte în ţările vestice. Regulile mai stricte vor avea efectul contrar, creşterea muncii la negru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Google te lasă fără telefonul ieftin: Decizia legată de...
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Băutura care place creierului și este recomandată de medicul Vlad Ciurea. „Desface vasele cerebrale și...
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...