Pandemia a scumpit mâncarea, dar ce este mai rău abia acum urmează. Adevăratele efecte se vor vedea în toamnă

Data actualizării: Data publicării:
coș cumpărături hipermarket, rafturi pline
Cos de cumparaturi la supermarket. Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Pandemia a schimbat regulile după care joacă industria alimentară. Sunt ieftiniri la porțile fermelor, dar nu și în magazine. Românii se plâng că dau mai mulți bani acum pe mâncare față de anul trecut. 

Imaginile care păreau să anunțe o criză alimentară fără precedentă nu vor fi uitate curând. La aproape 5 luni distanță, rafturile magazinelor sunt iar pline, iar marfa s-ar fi ieftinit. Asta spune un raport al Comisiei Europene ale cărei date arată că ar trebui să dăm mai puțin pe mâncare acum decât o făceam în aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul cărnii de porc, la poarta fermei, este cu 19 procente mai mic decât în iulie 2019. Comparativ cu restul Europei, În România, acest tip de carne se vinde sub media europeană.   

Dragoș Frumosu, președinte FNSIA: "Este o  scădere de moment ceea ce se întâmplă se întâmplă datorită a două cauze – în primul rând este faptul că în ultimele luni de zile, pe fondul pandemiei, au scăzut vânzările, iar pe de altă parte - ceea ce a influențat destul de puternic situația este evenimentul petrecut la marele abator din Germania. Fiind pentru o perioadă închis, desigur, necesarul lui nu a putut fi preluat de nimeni și atunci obligatoriu de la fermier prețul a scăzut". 

Realitatea de pe hârtie este însă diferită faţă de cea din teren.

Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronală Româna din Industria Laptelui: "Prețul la raft este stabilit de hypermarket făcând o balanță între puterea de cumpărare și costurile procesatorului să spun așa. Îmi este teamă că lunile următoare, din cauza pandemiei, a creșterii numărului șomerilor și așa mai departe să nu fim invadați, invadați cu ghilimele, de către comunitatea europeană, adică să ne trimită foarte multe produse alimentare ieftine, la preț de dumping, dar de o calitate îndoielnică". 

Chiar dacă efectele anunțate de Comisia Europeană nu se văd și în buzunarele românilor, reprezentanții industriei alimentare anunță că în viitor urmează noi scumpiri.

Aceștia spun că pandemia, seceta și gripa porcină africană își vor arăta efectele cel mai târziu la toamnă.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita