Precizări ANAF privind transferul de bani între rude și banii primiți la nunți și botezuri

Data publicării:
Envelope with euro banknotes in male hands. Man pulls money out of an envelope on PC keyboard background, wages, bonus or bribe concept
Darurile primite cu ocazia nunților și botezurilor reprezintă venituri neimpozabile. Sursa foto: Profimedia Images

ANAF face precizări, miercuri, legate de transferurile de bani între rude și banii primiți la nunți și botezuri, după ce au apărut informații că fiscul verifică sumele încasate prin aceste mijloace și aplică impozite.

Sumele de bani transferate între rude se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile, în timp ce banii încasaţi ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), situaţia este aceeaşi, dacă nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, la fel şi pentru sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă transmis miercuri, inormează Agerpres.

Precizările vin după ce, marţi, în mass-media au apărut informaţii conform cărora Fiscul verifică sumele de bani trimise între rude, după care va aplica un impozit de 70%.

„La art. 61 şi art. 62 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt prevăzute categoriile de venituri impozabile, cât şi cele neimpozabile. "Transferurile/sumele date/încasate de la rude" se subscriu operaţiunilor de donaţie/dar manual şi se încadrează în categoria veniturilor neimpozabile sau în funcţie de împrejurările fiecărei situaţii de fapt, pot îmbrăca forma unor datorii, ceea ce reprezintă surse neimpozabile. În ceea ce priveşte sumele încasate ca urmare a evenimentelor familiale (nunţi/botezuri), pentru care nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului, sursele de fonduri de natura darurilor primite cu ocazia acestor evenimente reprezintă de asemenea venituri neimpozabile”, menţionează instituţia.

Potrivit Fiscului, în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale, organele fiscale examinează înscrisurile sau informaţiile despre activitatea persoanei fizice verificate, referitoare la intrările şi ieşirile de fonduri şi la creşterea sau descreşterea elementelor patrimoniale pe perioada verificată, conform prevederilor legale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

„Administrarea mijloacelor de probă este prevăzută la Capitolul V - Administrarea şi aprecierea probelor, Titlul III - Dispoziţii procedurale generale din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, în problematica solicitată fiind aplicabile corespunzător prevederile de la art. 66 privind dreptul rudelor de a refuza furnizarea de dovezi. Potrivit art. 117 din acelaşi act normativ, astfel cu a fost modificat prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Astfel, cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate, astfel cum sunt prevăzute la art. 61 şi art. 62”, subliniază sursa citată.

ANAF menţionează că, în cazul în care se constată că declaraţiile fiscale, documentele şi informaţiile prezentate în cadrul procedurii de verificare sunt incorecte, incomplete, false sau dacă persoana fizică verificată refuză, în cadrul acelaşi proceduri, prezentarea documentelor pentru verificare sau acestea nu sunt prezentate în termen legal sau persoana se sustrage prin orice alte mijloace de la verificare, organul fiscal central stabileşte baza de impozitare ajustată pentru impozitul pe venit şi emiterea deciziei de impunere, prevăzută la articolul 146 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde nu ai voie să pui prosop sau şezlong în Grecia? Amenzile sunt de sute de euro, trebuie să fii atent la...
Digi FM
Cine este tânărul care a murit lovit de fulger în timp ce cânta la vioară. Avea doar 18 ani și participase la...
Pro FM
Alexandru Ciucu, noi detalii despre căsnicia cu Alina Sorescu. De ce își ineau mâncarea separat: „Sunt niște...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
A fost ironizat Donald Trump de Regina Olandei la summitul NATO de la Haga? Gestul care a alimentat...
Newsweek
OFICIAL Nu se virează nici în iulie banii la pensie. Mica Recalculare, amânată pe termen nelimitat
Digi FM
Punct final la „Nunta Secolului”. Jeff Bezos şi Lauren Sanchez au găzduit o petrecere în pijamale. Imaginile...
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget