Victor Ponta: Preţul benzinei „nu va creşte. Cred că impactul asupra populaţiei nu va fi”

Data publicării:
benzina-3

Premierul Victor Ponta afirmă că preţul benzinei va rămâne la acelaşi nivel, în ciuda creşterii accizei pe combustibil propuse în proiectul legii bugetului pe 2014. Şeful executivului se bazează pe previziunile privind scăderea preţului pe pieţele internaţionale, motiv pentru care creşterea accizei pur şi simplu nu ar avea impact asupra cetăţeanului.

Preţul benzinei, aşadar, „nu va creşte”, a declarat premierul joi seară la un post de televiziune. „Avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ, şi atunci eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista”, crede Ponta, citat de Mediafax.

El afirmă că a discutat şi „alte posibilităţi fiscale” cu Daniel Chiţoiu, ministrul de Finanţe, care ar fi apoi discutate „cu companiile producătoare”, astfel încât „să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi”, şi-a arătat speranţa premierul.

Joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, făcea aceeaşi afirmaţie cu privire la preţul benzinei la pompă. „Nu există un risc semnificativ de creştere a inflaţiei din două motive. Unu: scăderea cererii în economiile emergente şi doi: detensionarea unor punte de conflict politic, în special pe relația cu Iranul, care a dus la ieftinirea ţiţeiului. Și prognozele specialiştilor arată scăderi şi pe viitor, ceea ce va compensa eventualul impact al creşterii accizei”, spunea Voinea într-o pauză de discuţii pe marginea proiectului de buget.

Sunt două componente ale preţului la pompă - preţul ţiţeiului şi impozitele. Dacă impozitele cresc un pic, ele sunt compensate pe viitor de ieftinirea petrolului”, a adăugat el.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, susţine însă că noua taxare ar genera o creştere a preţurilor de circa 7-8%. Iar dacă petroliștii vor transfera integral costurile către consumator - accize şi taxa de infrastructură - procentele ar fi mari, de 14-18%, informează Business Club. Cum în acest moment taxele au depăşit jumătate din preţul benzinei, țițeiul ar trebui să se ieftinească serios ca să compenseze: cam 25-30%, deci în jur de 80-85 de dolari pe barilul Brent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri