Analiză Zi de coșmar pe bursele americane. Giganții din tehnologie au pierdut într-o zi de două ori cât PIB-ul României

Data actualizării: Data publicării:
bursa new york
Foto: Guliver/GettyImages

Încă o zi de coșmar pe bursele americane, cu scăderi dure. În frunte sunt companiile de tehnologie, cele care au căzut cel mai tare ieri.

În urma corecției de ieri, companiile reunite în acronimul FANGMAN - adică Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon și Nvidia au pierdut 500 de miliarde de dolari din capitalizare. Adică de două ori PIB-ul României, șters într-o singură zi. Și astăzi indicele Nasdaq pierduse în prima parte a ședinței încă 5%.

Tech-ul scade pentru că piața realizează că este de fapt supraevaluat. Componenta de tehnologie din indicele S&P 500 a avut o creștere de 70% de la minimul atins de piață pe 23 martie. Indicele general a crescut cu circa 30%.

Acum o oră, Apple era în scădere cu 8%. Facebook cedase 6,.6%. Amazon cădea și el cu 7,4%.

După acele creșteri susținute se produc câteva corecții normale. Ajunseseră prea sus și acum investitorii își marchează profitul. Înainte să înceapă aceste scăderi, valoarea Tesla crescuse cu o mie la sută în 12 luni.

Apple și Tesla, care au făcut splitări ale acțiunilor, au cunoscut creșteri fulminate ale valorii doar din această operațiune, care doar face titlul mai accesibil investitorilor, nu schimbă practic nimic fundamental. Iar astfel de creșteri sunt iraționale.

Și, în principiu, ziua putea fi bună. De pe piața muncii a venit un raport încurajator, s-a recuperat un număr decent de locuri de muncă în august, 14 milioane, iar rata șomajului a intrat bine de tot sub 10%, până la 8,4%. De fapt aceste date bune au ținut piața în predeschidere și la deschidere ceva mai bine. Când au început tranzacțiile, însă au venit scăderile, care au produs efecte și în Europa, pe bursele care erau pe sfârșit de zi. Europencele se ținuseră bine peste zi, pe verde, însă au fost trimise pe roșu când America și-a stabilit direcția în jos.

Erau și niște semne acolo: indicele de volatilitate VIX are vreo 10 zile de când crește. Iar volatilitatea se poate accentua pentru că vin alegerile americane, pe 3 noiebmrie. Mai sunt două luni și, când se așteaptă un rezultat strâns, crește nervozitatea, iar starea se poate schimba de câteva ori pe parcurs, ceea ce poate da creșteri, scăderi și tot felul de amestecuri din care nu se înțelege de fapt o situație clară.

În 2016 a fost volatilitate, iar acum, când lucrurile sunt și mai puțin clare, poate fi și mai și. Iar în acest an incertitudinea se poate prelungi. Dificultățile de la votul prin corespondență pot întârzia anunțarea rezultatului și întârzierile provoacă nervozitate pe piețele financiare.

Editor web: Monica Bonea

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Motivul pentru care un bărbat l-a rugat pe vecinul său să nu-și mai lase pisicile să stea la fereastră: „Îmi...
Film Now
Kevin Costner și-a ipotecat casa pentru westernul "Horizon: An American Saga": Dacă nu vă place, puteţi să...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...